Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Nieuwe lift Zillertal Arena: Larmach stoeltjeslift wordt vervangen

Wintersportredacteur

De skigebieden zitten deze zomer niet stil. Natuurlijk is het druk met zomertoerisme, maar ook voor de winter wordt veel voorbereid en gebouwd. In de Zillertal Arena is dat ook het geval. Deze zomer wordt de Larmach stoeltjeslift in Königsleiten vervangen. Meer weten over de nieuwe lift? Lees dan verder.

Oude Larmach stoeltjeslift

De Larmach stoeltjeslift vind je in het skigebied boven Königsleiten. Het dalstation ligt net naast de Larmachalm en het bergstation ligt op het plateau dat Gerlos en Königsleiten met elkaar verbindt. Je vindt daar ook de bergstations van de Gipfelbahn die uit Königsleiten komt en van de Falsbachbahn die uit Gerlos komt. De oude Larmach stoeltjeslift deed dienst sinds 1994 en is een vierpersoonslift. Met een snelheid van 2 meter per seconde bracht de lift je in 11 minuten van onder naar boven. Daarbij werden 326 hoogtemeters overbrugd.

De ligging van de Larmach stoeltjeslift (in het oranje)

De lift lag boven de pistes 52 en 52a. Het was altijd een genot om in de lift te zitten met mooi weer, maar met minder weer kon het er flink windig en koud zijn. En omdat de lift zo langzaam ging werd hij op slechte dagen vaak vermeden. Dat is vanaf komend seizoen voorbij.

Foto’s oude Larmachlift

Zegt het kaartje hierboven je niet zoveel? Misschien dan de onderstaande foto’s van de oude lift meer.

Nieuwe Larmach stoeltjeslift

De oude Larmach stoeltjeslift zie je komend seizoen dus niet meer terug. In ruil daarvoor komt er een moderne lift van Doppelmayr op dezelfde plek te staan en dat is een grote verbetering. In plaats van 2 meter per seconde brengt de nieuwe lift je met 5 meter per seconde omhoog. Een ritje duurt dan geen 11 minuten meer, maar slechts 4,28 minuten. Dat betekent dus dat je flink wat skitijd extra hebt als je de lift vaker neemt. Ook rijen zullen er niet staan, want de liftcapaciteit gaat omhoog van 2312 personen per uur naar 2800 personen per uur. En het was toch al geen drukke lift. Voor een koude rit hoef je ook niet meer te vrezen. Uiteraard vind je kappen op de nieuwe stoeltjes en ook stoelverwarming hoort erbij. Lekkere warme billetjes dus.

Feiten nieuwe Larmachlift

 • Hoogte dalstation: 1.977,53 m
 • Hoogte bergstation: 2.301,53 m
 • Hoogteverschil: 324 m
 • Lengte lift: 1.104,18 m
 • Gemiddeld stijgingspercentage: 29,34 %
 • Sterkste stijgingspercentage: 63,48 %
 • Aantal liftpalen: 10
 • Breedte liftspoor: 6,40 m
 • Doorsnede liftkabel: 47 mm
 • Aantal stoeltjes: 66 6-persoons
 • Snelheid: 5,0 m/s
 • Liftduur: 4,28 min.
 • Capaciteit: 2.800 personen per uur
 • Gereed voor gebruik: begin december 2018

Voorbeelden

Het is niet de eerste keer dat Doppelmayr de lift in kwestie heeft gebouwd. De lift vind je ook in andere skigebieden. Zo is bijvoorbeeld de Palinkopf D1 in Ischgl dezelfde lift en dat geldt ook voor de Furka Zipper in Davos. Wij zijn benieuwd hoe de bouw van de nieuwe lift verloopt en zullen jullie daarover informeren als we binnenkort in de regio zijn.

De Palinkopf D1 in Ischgl

Nieuw wateropslagmeer

Naast de nieuwe lift wordt er nog meer geïnvesteerd in het skigebied. In Zell am Ziller wordt in de nabijheid van de Rosenalmbahn (bergstation) een nieuwe wateropslag gebouwd om optimaal te kunnen besneeuwen. Met het nieuwe wateropslag kan 100% van de pistes in Zell kunstmatig besneeuwd worden. Het meer wordt maar liefst 150.000 kubieke meter groot. Het project gaat 13 miljoen euro kosten. Ook over de bouw hiervan zullen we jullie informeren.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in