Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Nieuw: SATS laat lawines geluidloos afgaan

Wintersportredacteur

De meeste wintersporters kennen het wel: de knallen ’s ochtends vroeg om lawines af te laten gaan. Al jaren maken ze in de skigebieden gebruik van explosieven om lawines op kritieke punten gecontroleerd af te laten gaan. SATS brengt daar verandering in, met een systeem om lawines geluidloos te activeren. Het is het eerste geluidloze systeem ter wereld om lawines te laten rollen en behalve dat het geen lawaai maakt, heeft het nieuwe systeem nog meer voordelen.

SATS speelt in op duurzaamheid en milieubescherming met het nieuwe systeem. Geen lawaai, geen afval en op afstand bestuurbaar… Klinkt goed toch?

SATS Avalanche trigger

De SATS Avalanche trigger bestaat uit een op afstand bestuurbare klep die op de berg wordt gemonteerd. Aan de klep zitten twee kabels die met het andere uiteinde meters verder aan de berg vast zitten. Op het moment dat men de lawine af wil laten gaan, ‘opent’ de klep. Vanwege het feit dat de kabels hierdoor ook omhoog gaan en als het ware door de sneeuw snijden, gaat de lawine af. Klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk is het een vrij eenvoudig principe. De video hieronder laat zien hoe het systeem werkt.

Voordelen SATS

Het SATS-systeem brengt verschillende voordelen met zich mee. Niet alleen is het geluidloos, het is ook nog eens duurzaam en beter voor het milieu. SATS laat namelijk geen overblijfselen van de explosieven achter en maakt geen gebruik van ontstekingsmiddelen. Daarnaast wordt het systeem eenvoudig gemonteerd op de berg, zonder betonnen fundering, en gaat het op in het landschap. Het laatste en misschien wel belangrijkste voordeel is het feit dat de lawine dicht bij de rotsbodem wordt gelost, waardoor ook de diepe sneeuwlagen meegaan.

Ook interessant: hoe werkt de lawinegevarenschaal?

Lawines af laten gaan met een gasexplosie

Er zijn verschillende manieren om lawines gecontroleerd af te laten gaan. De meest bekende manier is met explosieven, maar men is door blijven ontwikkelen en inmiddels zijn er verschillende mogelijkheden. Zo werkt men in Chamonix met gasexplosies om de lawines te triggeren. Eerder dit jaar deelden ze spectaculaire beelden van dit proces, gefilmd vanuit de helikopter. Je ziet ze in onderstaand artikel.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in