Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Nederlandse skiester Jelinkova skiet door conflict voortaan onder de Tsjechische vlag

Olympische Winterspelen 2022

© Pixabay.com, michaelwedermann

Wintersportredacteur

De Nederlandse wedstrijdskiester Adriana Jelinkova zal voortaan niet meer onder onze vlag strijden, maar onder die van Tsjechië. Een conflict met de Nederlandse Ski Vereniging heeft ervoor gezorgd dat ze afstand doet van Nederland, zo laat de skiester vandaag weten. Een treurig besluit dat voortkomt uit een hoop gedoe en gebeurtenissen.

Adriana Jelinkova skiet voortaan voor Tsjechië

De Nederlandse topskiester Adriana Jelinkova heeft door een conflict met de Nederlanse Ski Vereniging (NSkiV) laten weten niet meer voor Nederland te skiën, maar voor Tsjechië, haar andere nationaliteit, zo meldt nu.nl. Afgelopen winter streed ze nog op de Olympische Winterspelen in Peking voor Nederland. Ze was hiermee de eerste Nederlandse vrouwelijke skiester sinds het jaar 1952, toen Margriet Prajoux-Bouma in Oslo meedeed. Daar waar Jelinkova twee jaar geleden nog de beste Nederlandse World Cup prestatie ooit neerzette, moest ze in China de slalom aan haar neus voorbij laten gaan. Een positieve coronatest zorgde ervoor dat ze niet mocht skiën en op de reuzenslalom miste ze in de eerste run een poortje. Uiteindelijk moest ze het land vroegtijdig verlaten.

Samenwerking met NSkiV niet langer mogelijk

Na het gedoe in Peking heeft een reeks gebeurtenissen ervoor gezorgd dat sportkoepel NOC*NSF een onderzoek is gestart naar de relatie tussen de skiester en NSkiV. Nu hieruit blijkt dat financiële steun niet meer op z’n plaats is, heeft Jelinkova besloten niet langer voor Nederland te skiën. Ze vertelde vandaag aan de Telegraaf dat er na de Spelen veel dingen zijn gebeurd die haar veel stress hebben opgeleverd. NSkiV ziet niet langer een pad samen met Jelinkova richting de volgende Olympische Spelen in Italië, een schokkende conclusie voor Jelinkova. Volgens de NSkiV verschillende beide partijen van mening over wat de skiester nodig heeft ter ontwikkeling en voorbereiding.

Ze laat weten aan de Telegraaf dat het besluit om voortaan onder de Tsjechische vlag te strijden een redding van haar skicarrière is en ze is bovendien erg teleurgesteld over de situatie. Ondanks dat ze diep gekwetst is, is ze toch Nederland dankbaar voor de steun en alle fans die altijd voor haar gejuicht hebben. De Nederlandse is in Tsjechië geboren en op jonge leeftijd naar Oostenrijk verhuisd. Ze draagt hierdoor ook de Tsjechische nationaliteit.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in