Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Maxime Bakker

Nederlanders in top 40 bij Mountain of Hell race

Wintersportredacteur

Je hebt vast wel eens een video van de Mountain of Hell race gezien, waarbij honderden mountainbikers tegelijk starten op de sneeuw in Les 2 Alpes. De video’s van het evenement zijn namelijk miljoenen keren bekeken. Dit jaarlijkse event vond afgelopen weekend weer plaats en dit jaar behaalden twee Nederlanders een notering in de top 40.

Voor de lezers die niet meteen een beeld hebben bij de Mountain of Hell race in Les 2 Alpes even een korte opfrissing. De race is een downhill mountainbike race met een massastart in de sneeuw. Vervolgens wordt er 25 kilometer lang afgedaald. De massastart is bekend vanwege de vele valpartijen en video’s daarvan zijn de afgelopen jaren de hele wereld over gegaan. Ook wij deelden de beelden van de wedstrijd in 2019.

“Dat willen wij ook!”

Als je de beelden ziet, denkt waarschijnlijk geen haar op je hoofd eraan om dit ook te gaan proberen, maar niet iedereen denkt hetzelfde. De Noord-Hollandse Maxime Bakker en Brad Bijtjes, die ik ken als skileraren uit Gerlos, zeiden na het zien van de beelden namelijk tegen elkaar: “Dat willen wij ook!” Zo gezegd, zo gedaan en dit weekend stonden de mannen dan ook als een van de weinige Nederlanders aan de start. Brad nam ook nog eens z’n 17-jarige(!) broertje mee. Je kunt ze voor gek verklaren, maar het is wel ontzettend cool wat ze doen.

Geen pro’s, wel geoefend

De mannen zijn in tegenstelling tot veel deelnemers geen mountainbike pro’s. Iedereen die wil mag deelnemen aan de wedstrijd, wat maakt dat amateurs oog in oog staan met de echte pro’s. De mannen uit Noord-Holland fietsen zeer regelmatig en onder de vlag van fietsenwinkel Theo Schilder Alkmaar, maar zijn nog ver verwijderd van het niveau van de pro’s. Maxime: “Als je ziet wat sommige pro mountainbikers op een fiets kunnen, dat is bizar. Zij doen dan ook niets anders dan fietsen.”

Zeer goed Nederlands resultaat bij Mountain of Hell

Dat de mannen geen pro’s zijn is echter niet af te leiden uit hun resultaat. Zo eindigde Brad op de 37e plek op slechts 4 minuten van de winnaar Kilian Bron. Maxime kwam slechts een seconde later binnen op plek 38 en broertje Boaz eindigde op de 100e plek. Boaz werd overigens tweede bij de juniors, wat uiteraard een top prestatie is. De complete resultatenlijst zie je hier.

De resultaten zijn bijzonder, zeker voor een eerste deelname. Maar het is niet de laatste keer dat de mannen deelnemen. Normaal gesproken wordt er nog iets hoger op de gletsjer gestart dan gisteren het geval was. Het had geregend en daardoor ontstond er een grote ijsplaat in de bovenste sectie van de afdaling. Om een grote valpartij zoals in 2019 te voorkomen, werd voor een ‘veiligere’ start gekozen. Oordeel zelf aan de hand van onderstaande video hoe veilig je het vindt. Voor Brad is de verschoven start in ieder geval een reden om nog een keer terug te gaan: “En natuurlijk voor een betere plaats in de sneeuw.” In de video zie je hoe Maxime en Brad naar beneden kwamen tijdens deze spectaculaire race.

Oog in oog met de helikopter

De fietsers hebben genoten van het hele avontuur en kijken met slechts een paar schrammen terug op het bijzondere weekend. De start maakte op hen de meeste indruk. Maxime: “We gingen om 05.00 uur al met de lift omhoog en dan sta je met al die fietsers aan de start. Iedereen stond strak van de zenuwen. Sommige deelnemers gingen van de zenuwen zelfs over hun nek. En dan kwam ineens vijf minuten voor de start een helikopter boven ons hangen, die de groep naar beneden volgde. Op een gegeven moment dook die ook naar beneden en stond ik oog in oog met die schuin hangende helikopter. Zo ziek!” De beelden vanuit de helikopter zie je hieronder.

Ik vind het heel vet dat ze dit gedaan hebben en wens ze alvast voor volgend jaar heel veel succes!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in