Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Myrkdalen: een klein wintersportpareltje in Noorwegen

Wintersportredacteur

Noorwegen is een geweldig wintersportland dat bij veel mensen hoog op het lijstje staat. Niet gek, de indrukwekkende natuur en vele gave activiteiten maken dit een skibestemming voor op je bucketlist. Ik heb inmiddels al twee Noorse bestemmingen mogen ontdekken. Eén daarvan is Myrkdalen. Een klein en nog redelijk onontdekt wintersportpareltje in Fjord-Noorwegen.

Myrkdalen: een klein wintersportpareltje

Voss is met ruim 50 km aan pistes het grootste skigebied in West-Noorwegen en bestaat uit twee skigebieden. De eerste ligt direct aan het dorp en is Voss Resort Bavallen. De tweede ligt ongeveer 20 km verder en is Myrkdalen Fjellandsby.

Myrkdalen biedt iets meer dan 20 km aan pistes en is qua opbouw heel anders dan je misschien gewend bent. Verwacht geen echt dorp, maar een meer een groot wintersportresort. Het Myrkdalen Mountain Resort is het centrale punt. Hier vind je naast een hotel (met meerdere restaurants) ook een kleine supermarkt, restaurant en skiverhuur. Ook is dit het vertrekpunt van de twee stoeltjesliften die je naar het hart van het skigebied brengen. Links van het hotel liggen allerlei typische Noorse huisjes waar je kunt overnachten. Waar je ook slaapt, de pistes zijn nooit ver weg!

Een pistebord in het Noors

Skiën in een prachtig landschap

Het leuke van een wintersport in Noorwegen is dat de skigebieden een stuk lager liggen dan in de Alpen, maar wel ontzettend sneeuwzeker zijn. Sterker nog, je vindt hier de diepste poedersneeuw van heel Europa! Myrkdalen reikt tot een maximale hoogte van 1060 meter en heeft een skiseizoen dat duurt van half november tot mei. Zowel op de Finnbunuten en Storhaugen (twee bergen), kun je genieten van een schitterend uitzicht op de omgeving. Mijn favoriete punt is bij stoeltjeslift H op de Storhaugen. Als je hier naar links kijkt, zie je een prachtig meer tussen de bergen en het besneeuwde landschap liggen. Ook een aantal pistes bieden dit uitzicht.

Wat is het uitzicht prachtig!

Meer dan alleen skiën

Een wintersport naar Myrkdalen is meer dan alleen skiën. Je kunt hier namelijk ook allemaal andere gave activiteiten ondernemen. Ga bijvoorbeeld een keer toerskiën (met vellen onder je ski’s omhoog lopen en daarna afdalen door de verse poeder), sleeën of skydiven in Voss. Zoals je eerder hebt kunnen lezen ligt Myrkdalen in Fjord-Noorwegen. Dat betekent dat er één activiteit is die je echt niet mag overslaan: een fjordsafari. Vanaf Flåm kun je met een rib boot tussen de fjorden door scheuren. Een geweldige ervaring!

Fjordsafari Noorwegen
Een fjordsafari is ontzettend gaaf!

Tips en weetjes:

  • Myrkdalen is gemakkelijk bereikbaar. Met het vliegtuig is het ongeveer 2 uur vliegen naar Bergen. Daarna is het iets meer dan 2 uur rijden naar het skigebied. Absoluut geen straf, want de route is prachtig! Liever de auto? Boek dan een overtocht bij Fjord Line.
  • In 2018 vond de eerste editie van Dutchweek Norway plaats. Ook dit jaar is Myrkdalen de lokatie waar dit spetterende evenement wordt gehouden. Tijdens deze dagen geniet je niet alleen van heerlijke pistes, maar ook van Hollandse feestjes en tal van andere activiteiten.
  • Myrkdalen is een leuke bestemming voor wintersporters van alle leeftijden en niveaus. Je hebt hier een kinderland voor de kleintjes en ook is er een skischool aanwezig. De pistes zijn heerlijk breed en moeilijk wordt het eigenlijk nooit. Ook is er een snowpark.
  • Ben jij een echte après-ski liefhebber? In het weekend is het Pudder Afterski Café de plek waar je moet zijn. Denk alleen wel goed na over de hoeveelheid biertjes die je bestelt. Alcohol is behoorlijk duur in Noorwegen. Zo’n € 9,- voor een wijntje en € 7,- voor een biertje (afhankelijk van de koers van de Kroon).

Meer over Myrkdalen

De poedersneeuw is fantastisch!
Uitzicht op het meer vanaf de piste
Onderweg kom je schitterende watervallen tegen!

Meer over Fjord-Noorwegen

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in