Nieuwsalert per mail ontvangen

Mobiel internetten en bellen op wintersport goedkoper

Skigebieden investeren massaal in de aanleg van Wi-Fi punten zodat de wintersporters op veel plekken in het skigebied toegang kunnen krijgen tot het internet. Dit had alles te maken met het feit dat het voor buitenlanders enorm veel geld kost om op de piste gebruik te maken van het internet, vanwege de roamingkosten. Toch lijkt het er op dat deze Wi-Fi punten binnenkort niet meer nodig zijn, want de roamingkosten van mobiel internet worden binnen de EU afgeschaft. Maar is dat al dit jaar? En moet er een nieuwe pisteregel bijkomen?

De mobiele telefoon is niet meer weg te denken van de pistes. Waar je vroeger nog duidelijke afspraken moest maken over een verzamelpunt als er iemand kwijt was, wordt dit tegenwoordig met een simpel belletje opgelost. Ook voor skigebieden ontstonden er grote kansen door de mobiele telefoon met internet. Mensen delen foto’s en andere status-updates van het skigebied met hun vrienden, waardoor het skigebied ‘gratis’ promotie krijgt op Facebook en Instagram. Bij de Wi-Fi punten zie je dan ook massaal de telefoons tevoorschijn komen, om even snel te checken wat er in het thuisland gebeurd. De drukte bij de Wi-Fi punten is vanaf volgend jaar in mindere mate nodig, want dan kun je overal gebruik maken van je eigen mobiele abonnement.

Telefoonkosten tijdens de wintersport

Op dit moment mogen mobiele providers extra geld vragen voor het bellen en gebruiken van data in het buitenland. Hierdoor kunnen de kosten flink oplopen en heb je na je wintersportvakantie er een extra kostenpost erbij. Dit is eigenlijk gek, want je betaalt al geld voor je abonnement en daarboven op moet je dan ook nog eens een bijdrage voor het buitenland betalen. Dat vonden de hoge bobo’s in het Europese Parlement ook, waardoor er maatregelen gaan komen. Er komt een nieuwe wet waardoor de roamingkosten volledig komen te vervallen. Hierbij gebruik je dus gewoon je huidige mobiele telefoonabonnement tijdens je wintersport en kun je lekker blijven internetten op elke willekeurige plek op de berg. Super toch?

 

Datum van afschaffing

Helaas moet er gemeld worden dat de roamingkosten pas worden afgeschaft per 15 juni 2017, waardoor je deze winter bij de meeste providers nog de volle pond betaalt. Het is dus nog een jaartje wachten op goedkoop internet in de bergen. Schade, maar wel een reden om gezellig ergens samen te staan en nieuwe mensen te ontmoeten.

Nieuwe pisteregel toevoegen?

Gaan we straks dan helemaal gek worden van die telefoons op de piste? Zien we straks iedereen massaal Netflix opstarten in de skilift en kun je met een vangnetje onder de skiliften staan wachten voor vallende telefoons? Zo dol gaat het waarschijnlijk niet worden, maar dat er een verandering gaat plaatsvinden in de skigebieden is duidelijk. Je kunt op elk moment gebruik maken van het internet, waardoor er wellicht een nieuwe pisteregel toegevoegd moet worden: “Geen gebruik van de mobiele telefoon op drukke kruispunten.” Zie jij dit gebeuren?

Stuur maar door

De aankomende winter vinden wij het ontzettend leuk om jullie foto’s uit de skigebieden te ontvangen. We zetten daarvoor een aparte Whatsapp lijn op. Natuurlijk wordt je naam vermeldt op de website bij de foto. Welk nummer dat wordt maken we binnenkort bekend. Ben je nu al in de Alpen? Stuur de foto’s dan gewoon via Facebook.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in