Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Mei waarschijnlijk koudste maand sinds 40 jaar

Wintersportredacteur

Het zal je niet zijn ontgaan, het is de afgelopen weken ontzettend koud geweest voor de tijd van het jaar. Tijdens het bevrijdingsweekend viel winterse neerslag in Limburg en maandagochtend zat er zelfs een licht ijslaagje op m’n autoruit. Bizar gewoon. Zeker als je bedenkt dat het de afgelopen jaren veel warmer was rond deze tijd. Maar niet alleen in Nederland was het koud, ook in de Alpen was dat het geval. Mei 2019 gaat waarschijnlijk de boeken in als de koudste meimaand sinds 40 jaar.

Koudste mei sinds 40 jaar

We spraken al eerder over een kouderecord voor het eerste weekend van mei, maar nu lijkt dit ook voor de rest van de maand het geval te zijn. Mei 2019 zal waarschijnlijk de koudste sinds 40 jaar zijn. Gezien de temperaturen zou het 2,5 tot 3,5 graden te koud zijn voor de tijd van het jaar, aldus ZAMG-klimatoloog Orlik.

 

Veel neerslag en sneeuw

De afgelopen twee weken is er veel neerslag gevallen in de Alpen. In combinatie met de koude temperaturen zorgde dat opnieuw voor een sneeuwdump. Omdat de sneeuwvalgrens rond de 400 meter lag, sneeuwde het zelfs in de dalen. Lokaal viel er meer dan 1 meter sneeuw. Benieuwd hoe dat was? Bekijk hier de foto-update van de sneeuwdump begin mei. Ook afgelopen weekend was het weer raak. De Alpenlanden kregen te maken met storm en sneeuw- en hagelbuien.

Zo veel sneeuw zou je toch eerder verwachten in januari/februari?

Lees ook: Begin mei en toch sneeuwkettingenplicht.

Woensdag koudste dag van de week

Nieuwswebsite Salzburg24 meldt dat woensdag (vandaag dus) de koudste dag van de week is in Oostenrijk. De website heeft ook een lijstje met temperaturen in de koudste steden per Oostenrijkse deelstaat gemaakt. Je zou hierbij toch eerder aan de winter denken.

  • -4,1 graden St. Jakob in Defereggen, Obergurgl (Tirol)
  • -4,0 graden Obertauern (Salzburg)
  • -2,6 graden Schoppernau (Vorarlberg)
  • -1,6 graden Bärnkopf (Neder-Oostenrijk)
  • -1,1 graden Summerau (Opper-Oostenrijk)
  • -0,5 graden Flattnitz (Karinthië)
  • -0,4 graden Mariazell (Stiermarken)
  • +4,1 Grad Jubiläumswarte (Wenen)
  • +4,6 graden barnsteen (Burgenland)

De lente komt terug

Winter is geweldig, maar niet meer in deze tijd van het jaar. Bijna alle skigebieden zijn gesloten, dus aan een dik pak sneeuw heb je eigenlijk helemaal niks. De lokale bevolking is er ook wel klaar mee. De bloembakken aan de balkons zijn weer gevuld en die tere plantjes zijn totaal niet opgewassen tegen sneeuw en ijs. Ook de dieren hebben het extreem zwaar in deze winterse omstandigheden in de lente.

Gelukkig komt er eindelijk verandering in het koude weerbeeld. Vanaf donderdag gaat de temperatuur omhoog en in het weekend kan het zelfs wel 24 graden worden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in