Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Meest verrassende plek om in Amerika te skiën: Hawaï

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Je leest het goed, je kunt op skivakantie naar Hawaï. Dat kan voor sommigen natuurlijk een verrassing zijn, want het eerste waar je bij Hawaï aan denkt, zijn de uitgestrekte witte stranden, de hoge temperaturen en de prachtige natuur, en misschien zelfs ananas op je pizza, als dat je smaak is. Je denkt in ieder geval niet aan de sneeuw en het feit dat je er kunt skiën, maar het is er zeker wel mogelijk. Voor de echte avonturier kun je vanaf eind januari tot maart een mooie route maken langs de verschillende Hawaiiaanse eilanden en je vakantie met een unieke ski-ervaring te combineren. Lees hier alles over het skiën op Hawaï en hoe je een ESTA kun regelen om zo je vakantie te beginnen.

Skiën in de zon

Aangezien het niet vaak sneeuwt in Hawaï en het er vaak ook niet koud genoeg is om überhaupt een winterjas te dragen, is het toch mogelijk om in Hawaï te skiën. Dat komt omdat Hawaï uit 137 losse vulkanische eilanden bestaat, met erg hoge vulkanen. Deze vulkanen behoren tot de hoogste vulkanen ter wereld en het kan er dus erg koud worden naarmate je hoger de berg op gaat. De hoogste vulkaan van Hawaï, en tevens ook een van de hoogste bergen ter wereld, is Mauna Kea, gelegen op het grootste eiland, Hawaï (Big Island Hawaii). Deze berg steekt “maar liefst” 4027m boven de zeespiegel uit, maar is in totaal ongeveer 10.000 meter hoog als je alles onder water meetelt. Mauna Kea betekent ‘witte berg’, want deze slapende vulkaan heeft in principe altijd wel een witte top. Het sneeuwt er bijna elke winter en er kan dus aardig geskied worden.

Voor de profs

Skiën op Mauna Kea is een unieke ervaring voor echte professionals of zeer gevorderde skiërs met veel ervaring. Er zijn geen skiresorts, skiliften of officiële pistes, dus je moet je reis erheen helemaal zelf regelen. De meest gebruikelijke en gemakkelijkste manier om de top van de vulkaan te bereiken is met de auto. Er is een weg naar de top en ook zijn er enkele observatiepunten, dus het is niet heel moeilijk om er te komen. Veel skifanaten huren een quad (of terreinwagen) om naar boven te rijden of huren een gids die een soortgelijk voertuig heeft. Het uitzicht op de top van de vulkaan alleen al is de moeite waard, maar de weg naar beneden is daardoor des te mooier. Het skigebied is meer dan 100 km2 groot en heeft meer dan 2.000 meter aan pistes om naar beneden te skiën, waardoor je alle ruimte krijgt om de beste en meest unieke afdaling van je leven te maken.

Omdat de zon op Hawaï erg sterk is, kan het er ondanks de sneeuw erg warm zijn, wat vanzelfsprekend ook van invloed is op de sneeuw zelf. Het is te vergelijken met skiën in het vroege voorjaar, wanneer er wel sneeuw ligt, maar de sneeuw wel snel kan smelten. Het is daarom aan te raden om in de ochtend te gaan skiën, voordat het overdag te warm wordt. De temperaturen kunnen tussen de -4 en 4 graden liggen, maar als er wind staat kan het nog kouder aanvoelen en wordt de weg vaak afgesloten omdat het te gevaarlijk is om naar de top van de vulkaan te rijden.

Ga goed voorbereid op pad

Voorbereiding voor deze reis is het belangrijkste, zeker omdat er dus geen officiële voorzieningen zijn om het skiën te faciliteren. Lees je in over de weersomstandigheden op het moment dat je er heen gaat en check de dag zelf of de route naar de top van de vulkaan wel open is.

Kortom, wees goed voorbereid, ga niet alleen, en ga de uitdaging alleen aan als je weet dat je de afdaling op Mauna Kea aankunt. Het zal ongetwijfeld een geweldige ervaring zijn, maar ben je ervan bewust dat er wel risico’s aan verbonden zijn.

Ga met je ESTA naar Hawaï om te skiën

Om naar Amerika te mogen reizen, moet je in bezit zijn van een ESTA. Dit is een elektronische reistoestemming die het klassieke visum vervangt en het voor Europese reizigers makkelijker maakt om naar Amerika te reizen. Elke reiziger moet een geldig paspoort bezitten, want daar wordt het ESTA aan gekoppeld. Een ESTA kun je eenvoudig online aanvragen middels het digitale aanvraagformulier. Na het invullen van al je gegevens moet je een paspoortscan inleveren en wordt daarna je aanvraag meteen in behandeling genomen. Doorgaans wordt een ESTA binnen 3 dagen goedgekeurd en kan meteen na deze goedkeuring gebruikt worden.

Een ESTA is 2 jaar geldig en mag onbeperkt gebruikt worden in deze periode. Elke reis die je naar Amerika maakt, mag maximaal 90 dagen duren en daarna moet je het land weer verlaten. Mocht je paspoort binnen de geldigheidstermijn van het ESTA verlopen, verloopt het ESTA ook automatisch en moet je beide opnieuw aanvragen.  Vraag dus ruim van te voren een ESTA aan en geniet van een epische en wellicht onvergetelijke skivakantie op Hawaï.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in