Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Meerdere waarnemingen van bruine beren in en rondom Oostenrijk

© Pixabay

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Misschien heb je het bericht van afgelopen week meegekregen over de berensporen die in Saalbach ontdekt zijn. Dit is niet het enige bericht over gespotte beren in en rondom Oostenrijk. Ook bij de grens, in het Duitse Beieren, zorgt een beer voor opschudding. Waarschijnlijk zijn er meerdere beren onderweg in de Alpen.

Beren in en rondom Oostenrijk

Er zijn recent verschillende meldingen van beren gedaan in Oostenrijk en Duitsland. In Saalbach, Fusch en bij de Ristfeuchthorn bij Melleck in het Berchtesgadener land vlak bij de grens in Beieren. Volgens Hubert Stock, de ‘berencommissaris’ van Salzburg, moeten deze meldingen om meerdere beren gaan. “De waarnemingen in Fusch en in het Berchtesgadener Land kunnen niet over dezelfde beer gaan, omdat de dieren op dezelfde dag werden gezien.”

Beer in Berchtesgadener Land

Afgelopen maandag bevestigde het Staatsbureau voor Milieu (LfU) in Beieren een beer in het Berchtesgadener Land. Twee wildcamera’s hebben het dier op beeld vastgelegd. Ook heeft een lokale jager de vermoedens bevestigd. De bewoners in de regio en de burgermeester vrezen. Als de beer te dicht bij mensen komt en niet meer schuw is, dan ontstaat er een probleem. Het is immers een toeristische regio, mensen moeten hier zorgeloos kunnen fietsen, wandelen en genieten van het buitenleven. Waarschijnlijk is de beer gewoon op doorreis. Deskundigen gaan de situatie beoordelen.

De beelden van de wildcamera kun je in dit artikel van BR24 bekijken

Waarneming beer in Fusch

Twee wandelaars in Fusch hebben enkele dagen geleden ook een melding gedaan van een beer. Volgens experts kan het niet uitgesloten worden dat dit dezelfde beer is als diegene die in Saalbach gespot is. De wandelaars hebben de beer gezien op ongeveer 1700 meter hoogte. Beiden konden de beer observeren van een afstand van ongeveer 80 tot 100 meter.

Wat te doen als je een beer tegenkomt?

Volgens de experts uit Oostenrijk moet je zo kalm mogelijk blijven als je een beer tegenkomt in het wild. Wend je ogen niet van het dier af en loop langzaam bij de beer weg. In een absolute noodsituatie, als het je niet lukt om de afstand tussen jou en het dier te vergroten, kun je op de grond gaan liggen. Ga dan met je gezicht naar de grond liggen en leg beide handen in je nek. De beer vind je waarschijnlijk niet meer interessant als je ‘dood’ bent. Het grootste gevaar is een moeder met kleintje, die zich bedreigd voelt. In de meeste andere situaties zal de beer niet zomaar een mens aanvallen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in