Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Meerdere lawines in de Alpen, een met dodelijke afloop

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Een prachtig skiweekend heeft helaas ook mindere kanten. Hulpdiensten moesten in meerdere skigebieden in actie komen om wintersporters te redden na lawines. Een lawine in Zuid-Tirol had zelfs een dode als gevolg.

Twee lawines in Zuid-Tirol

Zaterdagmiddag vonden er twee lawines plaats in Zuid-Tirol, eentje in Pflersch en een in Rojental am Reschen. Bij de lawine in Pflersch werden twee toerskiërs uit Trentino begraven vlakbij de Magdeburgerhut. Twee broers werden meegesleurd door de lawine. Een wintersporter werd daarbij volledig begraven, de andere kon gelukkig wel zelfstandig uit de sneeuw komen en hulp inschakelen. De bergredders en een reddingshelikopter kwamen in actie. De wintersporter die volledig werd begraven door de lawine kon niet meer op tijd gered worden door de redders. De andere toerskiër is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis in Bolzano gebracht.

Ook in Rojental am Reschen werd rond het middaguur een lawine getriggerd. Een toerskiër werd bedolven onder de sneeuw, maar gelukkig konden zijn kameraden hem redden. Hij wist uiteindelijk op eigen kracht de plaats van het ongeluk te verlaten.

27-jarige in Sölden meegesleurd

Zaterdagochtend vond er een lawine plaats in Sölden nabij de Gaislachkogel. Een 27-jarige skiër was samen met zijn vader onderweg in het skigebied toen de lawine werd getriggerd. De skiër werd zo’n 300 meter door de lawine meegesleurd, maar bleef gelukkig aan de oppervlakte. Zijn vader vond hem snel en kon de hulpdiensten inschakelen. Deze lawine had geen gewonden tot gevolg.

Langdurige zoektocht zonder uitkomst op de Kitzsteinhorn

Ook was er een lange zoektocht gaande op de Kitzsteinhorn. Zaterdag tijdens een oefening ontdekten de reddingsdiensten een spoor van een skiër die een lawinekegel in ging, maar er niet uitkwam. Na deze ontdekking begon een langdurige zoektocht. Totdat de zon onderging zochten 46 hulpverleners van de bergredding Kaprun en Zell am See, vijf teams met lawinehonden, leden van de lawinewaarschuwingsdienst, de Alpenpolitie, twee helikopter en werknemers van de Kaprun Gletscherbahnen naar de mogelijk vermiste wintersporter. Een lawinekegel van 200 meter werd uitvoerig doorzocht. Uiteindelijk werd er niemand gevonden, de operatie eindigde om 18.00 uur.

Lawine in Mauterndorf

Op zaterdag raasde er ook een lawine van de helling in Mauterndorf in het skigebied Großeck-Speiereck. Een 55-jarige wintersporter raakte betrokken bij deze lawine buiten de gemarkeerde pistes. Boven hem kwam er een stuk sneeuw los en deze begon te glijden. Gelukkig slaagde de wintersporter erin om ongedeerd naar de rand van de lawinekegel te komen. Niemand raakte gewond of begraven door deze lawine.

Twee wintersporters betrokken bij lawine in het Kaunertal

Zaterdagmiddag gebeurde er ook een lawine in het Kaunertal bij de Weißseejoch. Twee wintersporters raakten betrokken bij de lawine en werden een paar meter meegesleurd. Beide hadden een lawine-aribag mee en deze werd geactiveerd. Hierdoor bleven de wintersporter aan de oppervlakte en werden ze niet bedolven onder de sneeuw. Een van de wintersporters liep een knieblessure op. Hij kreeg eerste hulp ter plaatse en werd daarna met de helikopter naar Zams gevlogen.

Freerider ernstig gewond in Andermatt

Drie freeriders werden zaterdag in Andermatt meegesleurd door een lawine. In totaal vier wintersporters waren afgelopen zaterdag onderweg op de Älpetligrat toen rond 14:30 uur een sneeuwplaat loskwam. Drie wintersporters raakten betrokken bij de lawine, de vierde kon een noodoproep maken. Een freerider werd zo’n 2 meter onder de sneeuw begraven, hij werd gelokaliseerd door een zoekapparaat. Toen hij werd gevonden was hij niet meer bij bewustzijn en moest hij gereanimeerd worden. De man is uiteindelijk met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht. De twee andere freeriders wisten hun airbag op te blazen, hierdoor werden ze maar deels ingegraven en konden ze zelfstandig uit de sneeuw komen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in