Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie

Meer verse sneeuw in aantocht: enorm hoog lawinegevaar

Wintersportredacteur

Wat een winter. We hopen hier thuis al maanden op een geweldig skiseizoen, maar helaas zitten we nog altijd thuis. Zonder corona had het gezien de sneeuwval helemaal geweldig geweest. Al weken komt de sneeuw met bakken uit de hemel en ligt er in sommige gebieden zelfs bovengemiddeld veel sneeuw. En het houdt maar niet op, want ook voor de aankomende dagen is er weer veel verse poeder voorspeld.

Toch is het in de realiteit ook niet allemaal geweldig. Het lawinegevaar is al weken hoog en daarnaast zijn veel skigebieden door de huidige situatie doordeweeks niet of maar deels open. En dan hebben we het nog niet over de sneeuwchaos gehad…

Nog meer sneeuw in aantocht

Het houdt maar niet op met sneeuwen. Tot en met aankomend weekend, maar waarschijnlijk ook daarna, gaat het weer lekker dumpen. Dit keer ligt het zwaartepunt in de Franse en Italiaanse Alpen. Ook in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië kan veel sneeuw gaan vallen. Vandaag vallen de eerste vlokken, maar vannacht en morgen gaat het pas echt los. Wel ligt de sneeuwgrens eerst nog vrij hoog, tussen de 1000 en 1500 meter. Pas op zaterdag zakt deze onder de 1000 meter hoogte. De volgende hoeveelheden worden tot en met zondag voorspeld:

 • Superdévoluy, La Joue du Loup: 48 cm
 • Les Trois Vallèes: 74 cm
 • Chamonix Mont-Blanc: 98 cm
 • Bad Kleinkirchheim: 47 cm
 • Mölltaler Gletscher: 63 cm
 • Tignes – Val d’Isère: 84 cm
 • Alta Badia: 52 cm
 • Breuil-Cervinia: 50 cm
 • Verbier: 59 cm
 • Sölden: 49 cm
 • Gurgl: 49 cm

Harde wind

Na een aantal koude weken brengt een föhnwind de temperatuur aan de noordkant van de Alpen weer iets omhoog. Het waait daar vandaag al flink, maar op vrijdag kunnen er in de bergen zelfs windstoten tot wel 150 km/u voorkomen. De vorstgrens zal door de föhnwind tot boven de 2000 meter hoogte stijgen.

Hoog lawinegevaar

Er is de afgelopen weken ontzettend veel verse sneeuw gevallen in de Alpen. Eerst vooral aan de zuidkant, de afgelopen week aan de noordkant. In veel gebieden in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië is daarom niveau drie van de lawinegevarenschaal afgegeven. Dit houdt in dat de kans op lawines aanzienlijk aanwezig is. De lawinesituatie is kritisch en lawines kunnen makkelijk worden geactiveerd. Zeker op steile hellingen. De kans op middelgrote en grote spontane lawines is aanwezig. De harde wind maakt de situatie er niet beter op. Hierdoor neemt het lawinegevaar de aankomende dagen zeker niet af.

Veel lawine-ongelukken de afgelopen dagen

Ondanks de waarschuwingen trekken veel wintersporters de bergen in om van de vers gevallen sneeuw te genieten. Zij hebben de afgelopen dagen meerdere lawines af laten gaan, met zelfs een aantal dodelijke tot gevolg. Een klein overzicht:

 • In Kitzbühel hebben een 61-jarige Oostenrijkse skigids en 53-jarige Duitse toerist veel mazzel gehad gisteren. Er ging een lawine af, maar dankzij de airbag in de lawinerugzak bleef de Oostenrijker op de sneeuw drijven. De Duitser die het allemaal zag gebeuren, schakelde meteen de hulpdiensten in.
 • In het Zillertal moest een 15-jarige jongen worden gereanimeerd, nadat hij 30 minuten onder de sneeuw had gelegen. De jongen is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gevlogen.
 • In Obertauern gingen in korte tijd zelfs twee lawines af. Nadat hulpdiensten bezig waren een freerider te bevrijden, liet een andere freerider een tweede lawine afgaan waarin zij terecht kwamen. De bergredders konden zichzelf bevrijden, de vrouw werd overgebracht naar het ziekenhuis.
 • In Zwitserland had een aantal wintersporters minder geluk. Meerdere slachtoffers hebben de lawines niet overleefd. Ook zijn hier meerdere mensen gewond geraakt.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in