Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

Nieuwe sneeuwdump zorgt voor veel problemen en chaos

Wintersportredacteur

Vanaf de zijlijn kijken we vaak jaloers mee naar de sneeuwhoeveelheden die in de Alpen naar beneden komen. Want wat zou het leuk zijn als het hier in Nederland ook eens lekker zou dumpen! Helemaal waar, maar wat we misschien vergeten is dat dit soort hoeveelheden ook voor veel problemen en chaos kunnen zorgen. Afgesloten wegen, een hoog lawinegevaar en ga zo maar door.

Op het moment van schrijven is het in bepaalde gebieden weer een flinke chaos. Vooral in Zwitserland, waar de sneeuw met bakken uit de hemel komt!

Chaos in Zwitserland

In Zwitserland zorgt de verse sneeuw in combinatie met harde wind voor veel overlast. In diverse gebieden is voor deze week ontzettend veel sneeuw voorspeld. Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar de realiteit is helaas minder rooskleurig. Zeker omdat al die sneeuw in een hele korte tijd naar beneden komt. Alleen vannacht al viel er in veel gebieden ruim een halve meter. Omdat het hoog in de bergen hard waait, zorgt dat voor een hoog lawinegevaar. Het Zwitserse lawine-instituut sprak gisteren zelfs over “Een van de gevaarlijkste dagen van de winter in Zwitserland”!

In veel gebieden komt er ook vandaag een halve tot bijna een hele meter verse sneeuw naar beneden. Onder andere in Saas-Fee (52 cm), Arosa (51 cm), Zermatt (59 cm) en Engelberg (79 cm).

Hoog lawinegevaar

In Zwitserland is lawinegevaar niveau 3 en 4 afgegeven. In het kanton Uri ging vanochtend vroeg een lawine af. Hierdoor is de weg tussen Seedorf en Isleten afgesloten. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. Ook in andere delen van de Alpen is het lawinegevaar hoog. In bepaalde regio’s in Oostenrijk en Zuid-Duitsland schommelt dit tussen niveau 3 en 4. Vorarlberg meldt om die reden al meerdere wegafsluitingen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in