Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Man skiet als eerste ter wereld van top K2 af

Wintersportredacteur

Zondag heeft de Poolse Andrzej Bargiel als eerste mens ter wereld de op een na hoogste berg ter wereld vanaf de top naar beneden geskied tot het base camp. Daarmee heeft hij geschiedenis geschreven. 

Tweede poging

Het was de tweede poging van Bargiel om van de 8.611 meter hoge K2 af te skiën. Een vorige poging om de recordboeken in te gaan liep niet goed af vanwege het slechte weer. Bargiel skiede zondag naar beneden na samen met zo’n 30 anderen de top bereikt te hebben. Zelf liet hij het nieuws via Facebook aan de wereld weten: “De eerste complete afdaling op ski’s van de K2 is gedaan!”

LEES OOK: 13.000 kilo menselijke ontlasting van Mount Everest gehaald

Skiën van de hoogste bergen

Bargiel heeft er een sport van gemaakt om van de hoogste bergen ter wereld te skiën. Drie jaar geleden werd hij de eerste skiër die van de 8.015 meter hoge Broad Peak te skiën, die dichtbij de K2 ligt. Hij heeft nu van 5 van de 15 hoogste bergen te wereld geskied. Eerder skiede hij al van de Shishapangma en Manaslu toppen in de Himalaya’s. De K2 was een extreme uitdaging en de afdaling staat als uitdagender te boek dan die van de Mount Everest (de hoogste berg ter wereld). Minder dan 350 mensen hebben het tot de top van de K2 gered sinds de eerste mens de top bereikte in 1954. Zo’n 80 mensen zijn overleden in hun reis naar de top.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in