Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Kunstsneeuw schadelijk voor het milieu

Wintersportredacteur

Wel of geen kunstsneeuw? En wat zijn de effecten op het milieu? Dat is iets wat onderzoekers al bezighoudt sinds de introductie ervan. In 2017 sprak men over een klimaatneutraal effect, maar recent onderzoek van de Weense Universiteit voor Natuurlijke Hulpbronnen heeft uitgewezen dat kunstsneeuw wel degelijk schadelijk is voor het milieu. Dat meldt Tirol.orf.

Klimaatneutraal

In 2017 brachten onderzoekers van het Steiermarkse onderzoeksbureau Joanneum naar buiten dat kunstsneeuw een klimaatneutraal effect heeft op het milieu. Hoe ze daarbij kwamen? Een studie over Tiroler skigebieden, waarbij berekend is dat het verkoelende effect van kunstsneeuw de CO2 uitstoot van de productie ervan compenseert.

Sneeuw weerkaatst de zon en absorbeert minder straling, waardoor de grond minder snel opwarmt. Volgens deze uitkomsten had kunstsneeuw dus zelfs een zeer positief effect op het klimaat. Door het skiseizoen te verlengen met kunstsneeuw, raakt de bodem minder snel opgewarmd.

Twijfels

Maar zoals bij elk onderzoek, zijn er altijd partijen met twijfels. Zo ook de wetenschappers van het instituut voor Meteorologie en Klimatologie van de Weense Universiteit voor Natuurlijke Hulpbronnen (Boku) en experts van de ZAMG. Waarom? Omdat de Steiermarkse onderzoekers destijds met zeer eenvoudige methodes hadden gewerkt. Het is zeker juist dat de sneeuw de zon weerkaatst, maar het effect is veel kleiner dan eerder werd aangenomen.

Het StartClim project

Sinds 2003 staat Boku aan het hoofd van het onderzoeksproject StartClim. In dit project houden verschillende Oostenrijkse onderzoekers zich bezig met klimaatverandering en de effecten daarvan. Elk jaar worden de uitkomsten gepubliceerd in een jaarverslag. De meest recente en opmerkelijke studie van het StartClim project is ‘SnowAlb’. Oftewel, de effecten van kunstsneeuw op het milieu.

Een nieuw stralingsmodel

Omdat de onderzoekers van Boku en de ZAMG erachter zijn gekomen dat bij het eerdere onderzoek te eenvoudige onderzoeksmethoden zijn gebruikt, hebben ze een nieuw stralingsmodel ontwikkeld. Ze hebben het model toegepast op de pistes in Saalbach-Hinterglemm. Dit model houdt rekening met veel meer factoren en variabelen. Zo houdt dit model onder andere rekening met de schaduw van de bomen op de sneeuw, reflectie van de sneeuw op tegenoverliggende hellingen en het natuurlijke sneeuwdek. Alleen al de bomen houden namelijk 16 tot 46% van de straling tegen. De resultaten van het eerdere onderzoek gaven hierbij waardes die zes keer beter waren dan het nieuwe onderzoek! Dat is nogal een verschil natuurlijk…

Wat blijkt, alle resultaten van de Steiermarkse onderzoekers zijn veel hoger en positiever dan die van Boku en de ZAMG. Dit komt door het feit dat Boku en ZAMG nog veel meer uitstootfactoren hebben meegenomen in het onderzoek. Bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van langer skiën en de reis naar de skigebieden. Kortom, kunstsneeuw is wel degelijk schadelijk voor het milieu!

Lees ook: zoveel liter water is nodig voor de productie van kunstsneeuw

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in