Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Pixabay

Japan geeft gratis berglucht weg in blikjes

Wintersportredacteur

Er is haast niks beters dan een teug frisse berglucht. Heerlijk! Helaas is door het coronavirus niet iedereen in staat om een bezoekje te brengen aan de bergen. Gelukkig heeft Japan daar een oplossing voor bedacht. Zij geven gratis berglucht weg in blikjes.

Gratis berglucht

De coronacrisis maakt reizen voor veel mensen onmogelijk. Ook in Japan is dit het geval. Veel stedelingen kunnen op dit moment geen bezoekje brengen aan de bergen. Gelukkig is er een oplossing en kunnen Japanse bergliefhebbers opgelucht ademhalen (of inademen). De bergstad Hokuto, in de provincie Yamanashi, geeft blikken weg gevuld met berglucht.

3 soorten

Vijf medewerkers van de gemeente zijn naar het Yatsugatake gebergte gereden. Daar hebben ze honderden geschenkblikken gevuld met berglucht. Vervolgens zijn ze ook nog even gestopt bij een aantal stadsparken en lokale ravijnen. Er zijn dus drie verschillende soorten lucht beschikbaar. De meeste blikken worden weggegeven aan partnersteden, maar er zijn ook een aantal online winacties. Volgens de stad kunnen mensen hiermee de schoonheid van Hokuto voelen én inademen. Wel zit er een klein marketingaddertje onder het gras. Er wordt gehoopt dat stedelingen hierdoor meteen een bezoekje aan de regio brengen na de pandemie.

Niet de eerste keer

Overigens is Japan niet de eerste met dit geniale idee. In 2016 verkochten dorpelingen in het Chinese berggebied Lianshan zakken vol frisse berglucht aan mensen uit de steden. Een zak vol kocht je destijds voor iets minder dan €6,-. Niet veel later besloot ook een Britse ondernemer berglucht te verkopen. Voor zo’n 247 dollar kon je een fles Zwitserse berglucht kopen. Compleet met coordinaten van de bergluchtlocatie en een officieel certificaat.

Liefhebbers voor frisse berglucht?

Collega’s Mike en Miranda zijn op dit moment in Oostenrijk voor allerlei opnames voor onze zomerwebsite Indebergen.nl. De afgelopen twee weken hebben zij meerdere bestemmingen bezocht en als het goed is rijden ze aankomende dinsdag weer naar huis. Mochten er liefhebbers voor een beetje frisse berglucht zijn, dan kan ik altijd vragen of er nog wat ruimte over is in de auto. Wie weet willen ze wel een paar flesjes vullen!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in