Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

Italianen komen met ‘lawine aan protesten’ tegen sluiting skigebieden

Wintersportredacteur

Lift- en toerismebedrijven uit het Italiaanse Piemonte zijn het zat. Even leek het erop dat de skigebieden open konden gaan, maar helaas besloot de Italiaanse minister van Volksgezondheid op het laatste moment toch anders. Eén dag voor de opening verlengde hij het verbod op wintersport tot en met 5 maart. Zoals je wel kunt begrijpen, is daar sindsdien veel ophef over, met een ‘lawine aan protesten’ tot gevolg.

Toch niet open

Italië werkt al een tijdje met een stoplichtsysteem met de kleurcodes rood, oranje en geel. Begin februari kwam er voor de bergregio’s eindelijk goed nieuws. Als zij zich op 15 februari in een gele zone zouden bevinden, kon het skiseizoen van start gaan. De skigebieden troffen allerlei voorbereidingen, maar helaas voor niks. Eén dag voor de opening besloot minister van Volksgezondheid, Roberto Speranza, toch anders. Door het toenemend aantal besmettingen met coronavirusmutaties vond hij het onverantwoord om de skigebieden te openen.

Woest

Exploitanten van skiliften, eigenaren van accommodaties, berghutten, skiwinkels, touroperators en skileraren zijn woest. Deze last minute beslissing betekent voor veel skigebieden het officiële einde van het skiseizoen. De hoop dat er na vanaf 5 maart nog versoepelingen worden doorgevoerd, is inmiddels wel een beetje voorbij. Bovendien werd gisteren bekend dat Italianen tot 27 maart ook niet tussen regio’s mogen reizen. Voor iemand uit bijvoorbeeld Rome is het dus niet toegestaan om naar de bergregio’s af te reizen.

Lawine van protesten

In Piemonte vinden er sinds gisteren allerlei protesten plaats. Zij die zich ook wel ‘het volk van de sneeuw en de bergen’ noemen, hebben aangekondigd met een lawine aan protesten te komen. Zij worden ook door de rest van de bevolking bijgestaan. Gisteren kwam er een grote groep mensen samen voor het hoofdkantoor van de “Cuneo Neve”. Als teken van rouw droeg iedereen zwarte ballonnen bij zich en aan het eind van de protestbijeenkomst liet iedereen die de lucht ingaan.

Een aantal nam ook sneeuwkanonnen mee, omdat die de hele winter voor niks hebben gedraaid. De protestanten richten zich woedend tot Roberto Speranza. De president van Piemonte, Alberto Albo Cirio, laat aan Südtirol News weten: “Wij zijn een volk dat niet gewend is om te protesteren, maar om te werken. Maar deze keer is de maat vol. Wij hebben geen andere keuze dan onze woede te tonen!”

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in