Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie

Is dit de toekomst van de skipas?

Wintersportredacteur

Elke skiër of snowboarder neemt tegenwoordig een mobiele telefoon mee de piste op. Erg handig voor als je de nooddiensten een keer moet bellen of wanneer je wilt opmeten waar en hoe hard je hebt geskied. Het Franse skigebied Serre Chevalier gaat hier nog een stapje verder in. Zij voeren nu namelijk een experiment uit met skipassen op je telefoon.

Simpel gebruik

Vorig jaar is het skigebied begonnen met het uittesten van dit systeem. 50 wintersporters werden gevraagd om het systeem uit te testen. Dit was blijkbaar zo’n succes dat ze het dit jaar verder hebben uitgerold naar 250 personen. Het systeem werkt vrij simpel. Je download de skipas op je telefoon in een daarvoor bestemde applicatie en scant je telefoon bij een speciaal poortje aan de voet van de lift.

Twee verschillende systemen

Voorlopig blijft het systeem van de ‘ouderwetse’ skipassen ernaast bestaan, maar de kans is groot dat het ‘oude’ systeem ooit volledig wordt vervangen. De grootste vraag is wat er gebeurt wanneer de batterij van je telefoon leeg is. Voorlopig geeft de organisatie aan dat je dan terug kunt vallen op het klassieke systeem. De fysieke skipas is voor nu nog onmisbaar.

 

Compagnie des Alpes

De skiliften in het skigebied worden beheerd door Compagnie des Alpes, welke nog meer liftnetwerken in Frankrijk beheert. Wanneer dit experiment succesvol blijkt is de kans groot dat het ook in de andere skigebieden wordt doorgevoerd. Het zou in de nabije toekomst dus heel goed mogelijk zijn dat je dit systeem tegenkomt in: Tignes, Val d’Isère, Les Arcs, La Plagne, Les Meuires, Les 2Alpes, Méribel en natuurlijk Serre-Chevalier.

Ontwikkelingen skipas

In het Franse La Plagne is het tegenwoordig ook mogelijk om je lunch af te rekenen met je skipas. Zo hoef je niet meer aan je portemonnee te denken als je op pad gaat. De skipas wordt in het hele skigebied geaccepteerd als betaalmiddel. Meer hierover vind je in onderstaand artikel.

NIEUW: Betalen met je skipas in het hele skigebied

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in