Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Iran beschuldigt Israël van het stelen van sneeuw

wintersport in iran

Wintersportredacteur

Dat de klimaatverandering een negatieve invloed kan hebben op de wintersport, is niets nieuw. Echter is het stelen van sneeuw wel iets waar wij nog nooit van gehoord hadden. Zo beweert Iran, dat Israël wolken en sneeuw uit het land heeft gestolen. Hoe dan?

”Wolkendiefstal en sneeuwdiefstal”

De beschuldigingen werden geuit tijdens een landbouwconferentie in de Iraanse hoofdstad Teheran. ”Teams uit Israël en de buurlanden maken de bewolking binnen Iran onvruchtbaar. Bovendien worden we geconfronteerd met gevallen van wolkendiefstal en sneeuwdiefstal”, aldus Reza Jalali, brigadegeneraal. Later voegde de heer Jalali hier nog aan toe dat uit een recent onderzoek is gebleken dat alle bergachtige gebieden boven de 2.190 meter, die zich uitstrekken van Afghanistan tot de Middellandse Zee, bedekt waren met sneeuw. Alleen Iran had te maken met te weinig sneeuw. Het hoofd van de Iraanse meteorologische dienst wees de opmerkingen van de heer Jalili af. Op basis van meteorologische kennis zou het niet mogelijk zijn om sneeuw of wolken te ‘stelen’.

Klimaatverandering

Hoe onlogisch de opmerkingen van de generaal ook zijn, ze wijzen wel op de grote dreiging die klimaatverandering voor de ski-industrie met zich meebrengt. Volgens een studie uit 2017, kunnen de alpen tot 2099 tot maar liefst 70% van hun sneeuwbedekking verliezen. De bezorgdheid over een korter wintersportseizoen en de toenemende commerciële druk hebben ervoor gezorgd dat er nieuwe manieren bedacht worden voor het behouden van de wintersportgebieden. Sneeuw stelen is er een variant die wij nog niet eerder hadden gehoord.

Skiën in Iran

De vier belangrijkste skigebieden in Iran zijn: Dizin, Shemshak, Darbandsar en Tochal. Deze gebieden bevinden zich allemaal in het centrum van het Alborz gebergte. Het hoogste resort in Europa ligt op een hoogte van 2.300 meter en bijna alle resorts in Iran liggen op een hoogte van 2.000 meter of hoger.

Lees ook: skiën in Iran: zo ziet dat eruit

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in