Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Het uitzicht bij de hoogste berghut van Oostenrijk

Wintersportredacteur

Het echte vakantiegevoel in Oostenrijk krijg je onderander bij het zien van de prachtige oude berghutten. De van hout gemaakte onderkomens zijn van oudsher de thuisbasis voor boeren en fungeren tegenwoordig veel als hotels of restaurants. De meeste berghutten staan in de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen en bevinden zich vaak op flinke hoogte in de bergen en zijn niet altijd makkelijk bereikbaar. De hoogste en meest bekende berghut van Oostenrijk is de Erzherzog-Johann-Hütte, die gevestigd is onder de top van de Grossglockner. Een oude berghut bestaat sinds 1880 en is bij veel wandelaars tegenwoordig een populaire plek om heen te lopen op de weg naar het hoogste punt van Oostenrijk, de Grossglockner.

Levensduur berghut op 3.454 meter hoogte
Een berghut op deze eenzame hoogte heeft volgens specialisten normaal gesproken een levensduur van slechts 25 jaar. Dit heeft te maken met de extreme hoogte en de weersomstandigheden waar de berghut mee te maken heeft. Harde wind, sneeuwval, koude temperaturen afgewisseld met warme droge periodes in de zomer. Omstandigheden die niet ideaal zijn voor het behoud van een berghut dat voor groot deel is gemaakt van natuurlijke materialen. Voor het behoud van de hut is er sinds het jaar 2000 meer dan 1,7 miljoen euro geïnvesteerd in de hoogste berghut van Oostenrijk. Een enorme klus waarbij alles met helikopter aangevlogen moest worden, omdat er geen goede wegen richting de berghut mogelijk zijn. 

Wandeltocht naar hoogste punt van Oostenrijk
De Grossglockner is met 3.798 meter de hoogste berg van Oostenrijk en ligt op de grens van Tirol en Karinthië. De eerste beklimming van deze enorme berg vond plaats in 1800 door twee broers en is tegenwoordig een populaire route bij veel bergbeklimmers. Vanaf de oudste berghut van Oostenrijk moet je nog een uur lopen richting de top van de Grossglockner. Wil je dus de hoogste berghut van Oosternijk en de hoogste berg van Oostenrijk bezoeken? Dan ben je ruim 7 uur onderweg, want van Lucknerhaus (beginpunt in het dal) naar de Erzherzog-Johann-Hütte is circa 5 uur en vanaf de berghut naar de Grossglockner is ook nog eens twee uur. Een flinke wandeling dat vaak in twee etappes afgelegd wordt.

Hoogste berghut van Oostenrijk

Foto: Blog.bergzeit.de

Hoogste berghut van Oostenrijk

Een bezoek aan de hoogste berghut van Oostenrijk is dan ook zeker een aanrader als je in de buurt bent. De hut kan gereserveerd worden van mei t/m oktober en kan een perfecte uitvalsbasis zijn om even tot rust te komen. Ook kun je er een berggids bij regelen die meer informatie geeft over de omstandigheden op de berg en de zware tocht naar de top van de Grossglockner. Neem contact op met de verhuurder van de berghut voor meer informatie.

Hoogste berghut van Oostenrijk - Grossglockner

Foto: Blog.bergzeit.de

De hoogste berghut van Oostenrijk - Grossglokcner I

Foto: Blog.bergzeit.de

De hoogste berghut van Oostenrijk - Grossglokcner II

Foto: Blog.bergzeit.de

De hoogste berghut van Oostenrijk - Grossglokcner III

Foto: Blog.bergzeit.de

De hoogste berghut van Oostenrijk - Grossglokcner IIII

Foto: Blog.bergzeit.de

Geniet van de prachtige omgeving en bezoek de hoogste berghut van Oostenrijk. Een onvergetelijke ervaring! Kijk wel naar weersomstandigheden als je een tocht richting de Grossglockner overweegt. Bij slecht weer is het sterk af te raden om te beginnen aan de tocht. Daarnaast kun je dan ook niet genieten van de prachtige panaroma beelden waar je bij helder weer wel op getrakteerd wordt.

LEES OOK:

10 authentieke berghutten in Tirol

Of deze:

De meest authentieke berghutten van Tirol

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in