Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Het gevaar van Tree Wells tijdens off-piste skiën!

Wintersportredacteur

Off-piste skiën is gaaf, maar brengt ook veel gevaren met zich mee. Veel wintersporters denken dat het ontstaan van lawines of het in aanraking komen met obstakels het grootste gevaar is. Dit is niet het geval, want Tree Wells zorgen ook jaarlijks voor vele ‘dodelijke’ slachtoffers. Wat is een Tree Well en wat is hier zo gevaarlijk aan?

Als er veel sneeuw valt in de bergen dan besneeuwen veel bomen onder. In veel gevallen zie je niet eens meer waar de bomen staan, waardoor je binnen no-time in contact kan komen met de takken. Dit is heel gevaarlijk, maar dit is niet het gevaarlijkste. Onder de boom onstaat namelijk een groot gat waar geen sneeuw in terrecht komt. Je ziet deze gaten niet liggen en als je even de controle kwijtraakt kun je zo in een 3 a 4 meter diep gat belanden langs de stam van de boom. En hoe je hier weer uit komt? Je moet geluk hebben dat omstanders je hebben zien verdwijnen, want de kans dat je er zelfstandig uitkomt is heel klein.

tree well redding

“Het aantal slachtoffers die in de bekende Tree Wells terecht komen is elk jaar weer groot. Als je erin valt neemt je een grote massa aan losliggende sneeuw mee en word je levend begraven. Je bent dan als skier of snowboarder kansloos, want zelfs het losklikken van je bindingen is onbegonnen werk. Het is te vergelijken met eenrichtingsverkeer. Je gaat er heel makkelijk in, maar eruit komen is kansloos”, aldus Paul Baugher, directeur van de Northwest lawine instituut.

Om een duidelijk beeld te geven van een Tree Well, bekijk onderstaande video. Het is dus gevaarlijker dan je denkt!

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in