Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Helikopter verliest deel van lading boven Italiaanse piste

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Wintersporters in het Italiaanse skigebied Aprica namen laatst onverwacht en ongewild veel risico op de piste. Een helikopter, die niet al te hoog boven het skigebied vloog, verloor onderweg een deel van de lading boven de skipiste. Een toerist wist alles op camera vast te leggen en wonder boven wonder is er niemand gewond geraakt.

Dit had veel erger kunnen aflopen…

Wie een paar dagen geleden aan het skiën was op de Lago del Palabione piste in het Italiaanse skigebied Aprica, heeft heel veel geluk gehad. Een toerist keek nogal verbaasd op toen hij het geluid van een redelijk laagvliegende helikopter hoorde en pakte direct zijn telefoon erbij om de vlucht vast te leggen. Mede dankzij deze man kunnen we zien wat er daarna gebeurde. De helikopter vervoerde namelijk een lading in een speciaal net, maar verloor een deel daarvan boven de piste. Een cilindervormig voorwerp, dat men in skigebieden gebruikt om lawines gecontroleerd af te laten gaan, kwam midden op de afdaling terecht en gleed daarna met een noodgang naar beneden. De man blijft in eerste instantie filmen, maar als het voorwerp naar beneden komt, maakt hij zich snel uit de voeten. In eigen taal probeert hij andere wintersporters te waarschuwen.

Cilinder voor gecontroleerde explosies

Een medewerker van Sita, het bedrijf dat de skiliften in Aprica beheert, laat aan La Repubblica weten dat de helikopter onderweg was naar een depot op de berg. De cilinder wordt gebruikt bij gecontroleerde explosies wanneer er een verhoogd lawinegevaar is. Uiteraard vinden deze werkzaamheden alleen plaats als alle liften gesloten zijn en er niemand in het skigebied aanwezig is. De video is afgelopen zondag gedeeld, maar volgens de vrouw heeft het voorval al een paar dagen daarvoor plaatsgevonden. Gelukkig is er niemand gewond geraakt, maar dit soort voorvallen mogen nooit meer plaatsvinden.

De beheerders van het vliegtuig wilden verder geen verklaring afleggen aan La Repubblica. Bekijk de video van het voorval hieronder.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in