Nieuwsalert per mail ontvangen

Heeft de nieuwe reisbureauregeling invloed op de wintersportbranche?

Alle reisorganisaties hebben sinds 2008 last gekregen van de economische crisis in het land. Sinds dit jaar zijn alle wintersportliefhebbers terughoudender in het boeken van hun wintersport. “Duidelijke verschuivingen die zichtbaar waren, zijn de overstap van luxe vakantieadressen naar eenvoudigere verblijven, van twee keer op vakantie naar één keer op vakantie en veel wintersporters boeken hun vakantie tegenwoordig om de grote schoolvakanties heen” aldus Mark Sauer van Sneeuwfun. Dit alles om zoveel mogelijk kosten te besparen. Hieruit blijkt maar weer dat de onzekerheid onder de mensen nog steeds heerst. Wintersport is én blijft natuurlijk een luxe artikel. Nu de winterkriebels weer zijn op komen dagen bij veel mensen is het uiteraard de vraag hoe de boekingen bij reisorganisaties zullen gaan verlopen. Naast de economische malaise hebben reisorganisaties sinds april 2012 ook nog eens te kampen met een ander struikelblok, de nieuwe reisbureauregeling. Wat houdt deze regeling in en heeft deze regeling invloed op de prijzen van wintersportvakanties?

De reisbureauregeling is een regeling die de overheid al een gelange tijd heeft aangekondigd, maar 1 april 2012 was het dan eindelijk zo ver. Reisbureaus die zich hebben gevestigd in Nederland zijn voortaan 19% BTW verschuldigd over de marge die zij hebben behaald. Daarnaast hebben zij geen recht meer op aftrek van btw op kosten die zijn gemaakt voor de inkoop van reisonderdelen. Zie voor uitgebreide artikel belastingnieuws.nl.

Tijdens het winterseizoen 2011-2012 hebben reisbureaus weinig gemerkt van de nieuwe regeling, omdat na maart de meeste boekingen al hadden plaatsgevonden. Uiteraard zijn wij erg benieuwd hoe dit jaar de boekingen zullen verlopen en in hoeverre dit invloed heeft op het resultaat van de reisbureaus.

De vraag is natuurlijk of reisorganisaties deze verhoging van het btw tarief zullen doorvoeren in de prijzen die zij aanbieden. Het is lastig voor reisbureaus om de prijzen te verhogen, omdat zij nu al meer vertraging zien in het boeken van vakantiehuizen dan een aantal jaar geleden. Luxere huizen zijn moeilijker te verkopen en staan langer te wachten op potentiële vakantiegangers.

Ik ben heel erg benieuwd wat deze winter zal brengen…

 

 

 

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in