Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Gigantische neerslaghoeveelheden voorspeld voor Alpen

Wintersportredacteur

Het is absoluut een extreem winterseizoen. Vanwege corona, maar ook door het weer. De afgelopen weken kwam er een recordhoeveelheid aan sneeuw en neerslag naar beneden. Ook aan het begin van deze week was het weer raak. Aan de noordkant van de Alpen viel tot in de dalen wel een halve meter verse sneeuw. Voor de aankomende dagen staan er wederom gigantische neerslaghoeveelheden op de planning, met veel overlast tot gevolg.

Gigantische neerslaghoeveelheden

Diverse weermodellen laten voor de aankomende dagen ontzettend veel neerslag zien. Dit heeft alles te maken met een sterke westelijke stroming. Omdat er ook veel warme lucht wordt aangevoerd, stijgt de sneeuwgrens vandaag flink. Vanochtend ligt deze nog rond de 1000 meter hoogte, maar dit loopt snel op naar 2000 meter. De lager gelegen dalen in de Noord-Alpen krijgen hierdoor te maken met veel regen, maar hoog in de bergen kan ruim een meter sneeuw vallen. In het noordwesten wordt de meeste neerslag voorspeld. We kunnen volgens Bergfex tot en met zondag rekenen op het volgende:

  • Ski Arlberg: 103 cm
  • Engelberg: 112 cm
  • Chamonix Mont-Blanc: 148 cm
  • Ischgl: 73 cm
  • Kleinwalsertal: 68 cm
  • Val Thorens: 99 cm
  • Zermatt: 96 cm
  • Verbier 83 cm

Als we naar de voorspellingen van wePowder kijken, zijn die helemaal bizar. 356 cm voor Chamonix, 405 cm voor Argentière, 268 cm voor La Thuile, 261 cm voor Courmayeur en 232 cm voor Engelberg. We zijn benieuwd wie er gelijk gaat krijgen!

Iets kouder op vrijdag

In de loop van vrijdag koelt het wel weer iets af, waardoor de sneeuwgrens daalt. Niet veel, deze blijft schommelen tussen de 1000 en 1500 meter hoogte. Tot en met het weekend en naar alle waarschijnlijkheid ook daarna, blijft de kans op veel neerslag aanwezig. Een natte bende voor de lager gelegen gebieden met naar alle waarschijnlijkheid veel wateroverlast tot gevolg.

Harde wind

De neerslag gaat gepaard met harde wind. Tot en met zaterdag blijft het hard waaien, met vandaag als zwaartepunt. Vooral bovenin de bergen, waar windstoten van ruim 150 km/u vandaag goed mogelijk zijn. De harde wind en vers gevallen sneeuw hebben het lawinegevaar flink doen stijgen. In grote delen van de Alpen geldt op dit moment al niveau 3 en 4 van de lawinegevarenschaal. Er wordt verwacht dat dit in de loop van de week nog verder toeneemt.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in