Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Olympische Winterspelen 2026: 2 disciplines in Livigno

Wintersportredacteur

De Olympische Winterspelen zorgen elke keer weer voor een groot spektakel. Steden strijden zelfs om de eer om het wintertoernooi te mogen organiseren. Over twee jaar reizen de atleten af naar Peking, maar over 6 jaar is het wat dichterbij: dan is het aan Italië om de Olympische Winterspelen te organiseren.

Olympische Winterspelen 2026: Milano-Cortina

In 2026 zullen de Olympische Winterspelen 2026 plaatsvinden in Milaan, Cortina d’Ampezzo en Livigno. Voor Cortina d’Ampezzo is het niet de eerste keer dat ze de Winterspelen organiseren, ook in 1956 vond het evenement hier plaats. Voor Milaan is het wel de eerste keer. Het was een spannende strijd, want ook Stockholm was kanshebber voor deze Spelen. Uiteindelijk hebben de twee belangrijkste factoren, namelijk duurzaamheid van de locaties en het gebruik van de bestaande faciliteiten, de doorslag gegeven. In en om Milaan en Cortina vind je verschillende locaties en faciliteiten die zo goed als gebruiksklaar zijn voor de spelen. Eén van die locaties is Livigno, waar twee disciplines van de Olympische Winterspelen 2026 zullen plaatsvinden.

Livigno host 2 disciplines

Milaan en Cortina d’Ampezzo hebben niet de ruimte en faciliteiten om alle disciplines van de Olympische Winterspelen 2026 te organiseren. Daarom werken ze samen met nog een aantal andere wintersportdorpen. Waaronder dus Livigno. Hier zullen twee disciplines van de Winterspelen plaatsvinden. Alle snowboard- en freestyle-onderdelen worden namelijk op de pistes van Livigno gehouden. Mottolino is de thuisberg voor de halfpipe, slopestyle en big air. Voor moguls en aerials kun je terecht in Carosello 3000 en voor snowboard cross, ski cross en snowboard parallel giant slalom moet je naar Sitas – Tagliede.

Een freeride ski

Olympisch dorp

Het faciliteren van twee disciplines is niet het enige dat Livigno doet. Het Italiaanse dorp zal ook één van de drie Olympische dorpen verzorgen. Dit dorp komt vlakbij het Aquagranda Active You!-sportcentrum. Zo is het centraal gelegen en zijn alle wedstrijd- en trainingslocaties binnen een paar minuten te bereiken. Het dorp is voor een deel permanent, maar een deel zal er ook maar tijdelijk staan. Het tijdelijke deel van het dorp wordt na de Winterspelen gedoneerd aan het Civil Protection Department. Ook het vaste deel van het dorp krijgt nog een doel na de Olympische Winterspelen van 2026. Dit gaat deels dienen als gastenhuis voor atleten die naar Livigno komen en deels als vaste woonruimte voor seizoensmedewerkers.

Populaire locatie onder atleten

Livigno is een populaire locatie, niet alleen onder de vakantiegangers, maar ook onder de atleten. Door de hoge ligging op 1816 meter is het namelijk een ideale locatie voor de nodige hoogtetraining. Trainen op hoogte speelt in op je lichamelijke zuurstoftransport, waardoor de lichamelijke prestatie verbetert. Dit geldt voor alle sporters, maar vooral voor duursporters. Daarom zie je ook regelmatig verschillende sportteams naar het buitenland gaan voor een hoogtetraining. Zo komen jaarlijks de nationale teams uit onder andere Spanje, Noorwegen, Japan en Tsjechië naar Livigno om te trainen.

Ook onder de langlaufsporters is Livigno een populaire bestemming! (Foto: © ATP Livigno)

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in