Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Freeride World Tour 2022: de eerste finale vindt plaats in Fieberbrunn

Fieberbrunn Freeride

© Freeride World Tour, Dom Daher

Wintersportredacteur

15 tot 20 maart is het dan eindelijk zo ver: dan vindt de Freeride World Tour weer plaats in Fieberbrunn. De beste freeriders ter wereld verzamelen zich dan op de Wildseeloder en skiën of snowboarden hun vetste lijn naar beneden. En dit jaar heeft Fieberbrunn een primeur: hier vindt over 2 maanden het eerste deel van de finale plaats. Dat is niet het enige dat verandert. Benieuwd wat nog meer? Lees dan snel verder!

De FWT, ofwel Freeride World Tour is een competitie waarin de beste freeride skiërs en snowboarders het tegen elkaar opnemen op verschillende freeride hotspots ter wereld. Ze skiën of snowboarden off-piste naar beneden en worden hierbij beoordeeld door een jury.

Freeride World Tour 2022: eerste finale in Fieberbrunn

Dit jaar staat voor de dertiende keer de Freeride World Tour op de planning in Fieberbrunn. Niet zo gek ook, want het Oostenrijkse skigebied staat bekend als een echt freeride mekka. Wel is de FWT 2022 iets anders dan we gewend zijn dit jaar. In plaats van dat er één finale wordt gereden, wordt nu na de eerste drie stops het deelnemersveld al verkleind en worden er twee finales gehouden. In totaal mogen er bij het skiën 5 dames en 12 heren door en bij het snowboarden gaan 4 dames en 5 heren door. Alleen de beste halen dus de finales in Fieberbrunn en Verbier.

Nieuw format en puntensysteem

Daarnaast geldt voor de eerste finale straks de Best of Two Runs. Dit betekent dat alle deelnemers twee keer naar beneden skiën of boarden en dat de score van de beste run telt voor de uitslag. Hiermee hoopt de organisatie het evenement naar een hoger niveau te tillen. Tot slot is ook het puntensysteem aangepast. Je kunt nu in de finales meer punten verdienen voor het algemeen klassement dan in de drie etappes ervoor. Zo kon je bijvoorbeeld in de eerste drie rondes maximaal 10.000 punten halen voor een overwinning, in de finale krijg je 12.500 punten voor een overwinning. Zo moeten de deelnemers in Fieberbrunn dus extra goed voor de dag komen willen zij zich kwalificeren voor de tweede finale.

Programma Freeride World Tour 2022

De Freeride World Tour is ieder jaar weer een spectaculair evenement. Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de toeschouwers. Een grote verandering ten opzichte van voorgaande jaren is dat alleen de allerbeste zich kunnen kwalificeren voor de finales in Fieberbrunn en Verbier. Komende week begint de Freeride World Tour in Spanje en eind maart staat de laatste stop in Verbier op de planning. Hieronder is het volledige programma van de Freeride World Tour 2022 voor je op een rijtje gezet.

  1. Baqueira-Beret, Spanje: 22 – 28 januari 2022
  2. Ordino-Arcalís, Andorra: 30 januari – 5 februari 2022
  3. Kicking Horse, Canada: 12 – 17 februari 2022
  4. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, Oostenrijk: 15 – 20 maart 2022
  5. Verbier, Zwitserland: 26 maart – 3 april 2022

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in