Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Extreme sneeuwhoeveelheden 2019 komen eens in de 100 jaar voor

In de Alpen zullen ze de maand november niet snel vergeten. Afgelopen weken kwam de sneeuw met bakken uit de hemel. Dat er deze maand al zoveel is gevallen, dat komt niet vaak voor. Sterker nog, deze extreme sneeuwhoeveelheden komen maar eens in de 100 jaar voor.

Meer dan een gemiddelde januari

Het jaar 2019 gaat voor verschillende gebieden in de boeken als het jaar waarbij er een record aan neerslag is gemeten. De hoeveelheid sneeuw die deze maand is gevallen, is twee keer zo groot als de hoeveelheid die valt in een gemiddelde maand januari. In Hochfilzen (Tirol) is er bijvoorbeeld een totale sneeuwhoogte van 2,5 meter gemeten. De extreme weersomstandigheden van de afgelopen twee weken in de Alpen komen normaal gesproken maar eens in de 100 jaar voor.

De winter van 18/19

Maar ook in de winter van 18/19 ging het behoorlijk los in de Alpen. We kunnen de sneeuwdump van januari nog goed herinneren. Deze bracht ons zelfs een recordhoeveelheid sneeuw in 7 dagen! Maar daar hield het niet bij op. Ook in de maanden daarna bleef het dumpen.

Zelfs in mei kwam er nog buitengewone hoeveelheid sneeuw uit de lucht vallen. Zo lag er bijvoorbeeld op de Ehrenbachhöche in Kitzbühel meer dan een meter verse sneeuw. Dat er nog zoveel verse sneeuw valt in mei, komt ook maar eens in de 10 tot 20 jaar voor. Het was die maand ook extreem koud.

Lees ook: SkiWelt start skiseizoen dit weekend al

Een bizar sneeuwjaar

De sneeuwval van november maakt het jaar 2019 dan ook één van de meest sneeuwzekere jaren in de Alpen. Meteoroloog Simon Hölzl vindt het verbazingwekkend dat deze weersomstandigheden aanhouden en dat er nog steeds zoveel neerslag blijft vallen. Het tweede decennium van november is nog niet eens afgelopen en er is nu al drie keer zo veel neerslag gevallen dan het gemiddelde op lange termijn.

Verwachtingen

Het is voorlopig nog niet over met de sneeuwpret. De komende dagen wordt er namelijk weer een nieuwe sneeuwdump verwacht in de Alpen. Dit keer is niet alleen Oostenrijk aan de beurt, maar ook Zwitserland en Frankrijk. Hopelijk zorgt deze sneeuwdump niet voor al te veel chaos. In Osttirol waren de problemen gisteren nog steeds niet opgelost en in Zuid-Tirol werd zelfs een noodtoestand uitgeroepen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in