Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Expert waarschuwt voor gevaarlijke omstandigheden op pistes

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Na meerdere zware ongelukken, waarvan een in Saalbach met dodelijke afloop, waarschuwen artsen voor gevaarlijke omstandigheden op de pistes. IJzige pistes en kunstsneeuw zijn de grootste redenen hiervoor.

Zoals jullie allemaal weten doen de skigebieden er alles aan om zoveel mogelijk pistes open te gooien. Witte bergen vind je maar weinig, het zijn eerder groene bergen met witte linten sneeuw. Het is een wonder dat het kan, maar die kunstsneeuw brengt ook problemen met zich mee volgens de Oostenrijkse arts Udo Berger: “We verwachten vanwege deze sneeuwcondities een verhoogd aantal skiërs op de eerste hulp. De kunstsneeuw is problematisch, want skiërs kunnen hun ski’s daarop minder goed controleren waardoor ze vaker vallen.”

De kunstsneeuw leidt er ook toe dat de ski’s anders draaien dan in de natuursneeuw. Dat zorgt sneller voor knieblessures, ook bij lagere snelheid. Een andere belangrijke risicofactor is dat er weinig plek is om te vallen. Vlak naast de piste is geen sneeuw meer, wat tot ernstigere verwondingen kan leiden dan normaal. Omdat het in veel gebieden geregend heeft afgelopen week wordt eveneens gewaarschuwd voor ijsvorming op de piste.

Kortom, doe voorzichtig, maar geniet vooral van je vakantie.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in