Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Ernstige ongelukken op de piste: ski voorzichtig

ski-ongeluk ambulance

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De afgelopen dagen zijn er meerdere ernstige ongelukken op de pistes in de Alpen gebeurd. Op Tweede Kerstdag overleed een Nederlandse jongen bij een ski-ongeluk, gisteren verloor een Nederlands meisje de controle over haar ski’s en klapte op een boom en dat is nog maar een klein deel van de grote lijst aan ongelukken van de afgelopen dagen. Wintersporters zijn daarom, net als vorig jaar rond deze tijd, gewaarschuwd. Het advies: ski voorzichtig.

Zelfde advies als vorig jaar

Vorig jaar zorgde een serie aan ernstige (en ook dodelijke) ongelukken ervoor dat experts de wintersporters waarschuwden. Er lag toen weinig sneeuw op veel plekken en dat zorgde voor gevaarlijke situaties. Ook dit jaar is het in de kerstvakantie weer druk als vanouds en ligt er in lagergelegen gebieden naast de piste niet overal evenveel sneeuw. De ondergrond op de pistes kan bovendien ijzig en hard zijn, wat een val extra pijnlijk maakt. En waar naast de piste geen sneeuw ligt, is een val natuurlijk ook extra gevaarlijk. De omstandigheden zijn een stuk beter dan vorig jaar, maar het advies blijft: ski voorzichtig.

Wintersporters overschatten zichzelf

Het is tevens een feit dat veel wintersporters zichzelf overschatten. Verreweg het grootste deel van de wintersporters skiet een weekje (of zelfs korter) per jaar en denkt direct het niveau op te pakken van het jaar ervoor. Combineer dat met een jaartje ouder worden, ongetrainde spieren, vaak een portie testosteron, jaren zonder skiles en je hebt een mooie basis om goed geblesseerd te raken. En als daarbovenop ook de condities op de piste gevaarlijk zijn, is dat nog eens een reden voor ernstige ongelukken.

Een skilesje op z’n tijd is een goed idee. Ook voor gevorderden!

Je bent gewaarschuwd

In Oostenrijkse media waarschuwen bergredders en ook het hoofd van de Tiroolse bergredding wintersporters. Zij geven aan dat mensen simpelweg te snel en te gevaarlijk skiën en roepen op tot voorzichtiger skiën. Kortom, je bent ook dit jaar gewaarschuwd. Denk even na, houd te allen tijde controle over je ski’s of snowboard en ski alleen snel als je eigen techniek, fysieke gesteldheid, materiaal, de pistecondities, weersomstandigheden en de drukte dat toelaten. Zo kom je (als je collega-wintersporters dat ook zo doen) veilig thuis van je wintersport.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in