Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Energiecrisis in Franse skigebieden: wie betaalt de rekening?

Wintersport Frankrijk 2021

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Net zoals in vele andere landen is de energiecrisis het gesprek van de dag in de Franse skigebieden. Tot nu toe was het nog niet duidelijk wat er door de hoge energieprijzen zou veranderen aankomend seizoen in Frankrijk. Na een noodkreet van de skigebieden heeft de overheid gereageerd met mogelijke oplossingen. Er komt inmiddels steeds meer duidelijkheid over aankomend skiseizoen.

Energiecrisis in de Franse skigebieden

Alle partijen in de Alpen zijn druk bezig om de kosten zoveel mogelijk te drukken, zonder dat er een te groot prijsverschil komt voor de wintersporter. De skiliften, sneeuwkanonnen en het verwarmen van alle gebouwen zijn stuk voor stuk essentiële dingen, die hoge energiekosten met zich meebrengen. In een Frans skigebied gaat gemiddeld 5 procent van de omzet naar de energierekening. De verwachting is dat dit percentage in 2022/2023 kan oplopen tot 25 procent.

De energiecontracten in Frankrijk worden momenteel opnieuw bekeken. De energieleveranciers hebben het over een forse verhoging. De staats-elektriciteitsleverancier EDF, schat dat de prijs tussen de € 800,- en € 1000,- euro per megawatt zal zijn. Afgelopen jaar was dit € 50,- euro per megawatt. De nood is dus hoog!

Franse skigebieden slaan alarm

In verschillende Franse skigebieden loopt het energiecontract dit jaar af. Als er geen oplossing gevonden wordt, was de veronderstelling van de skigebieden dat ze misschien niet kunnen openen. Hierbij gaat het onder andere om de skigebieden: Villard-de-Lans, Alpe d’Huez en Le Collet d’Allevard. Sébastien Giraud van de skibestemming Villard-de-Lans bij Grenoble geeft aan dat een nieuw, verhoogd energiecontract niet acceptabel is. Hij vertelde aan France 3 Rhônes-Alpe, dat met dit aanbod het skigebied niet kan openen deze winter.

Hoop op steun van de overheid

De paniek zorgde ervoor dat een delegatie van burgermeesters naar de overheid is gestapt. In de regering wordt er overwogen om een compensatie aan te bieden aan bedrijven die veel last hebben van de energiecrisis. De Franse skigebieden zijn in die overweging meegenomen. Aan het einde van de meeting is er verzekerd dat er deze winter geen stroomonderbrekingen zullen zijn in de skigebieden. En dat er voor skigebieden geen gevaar is dat ze niet kunnen openen.

Daartegenover staat wel dat de skigebieden zelf hun best moeten doen om zoveel mogelijk op nieuwe energiebronnen in te zetten. En dat er alles aan wordt gedaan om het elektriciteitsverbruik in 2 jaar met 10 procent te verminderen.

Oude Krimml-x-Press

Oplossingen voor de energiecrisis in de Franse skigebieden

Veel skigebieden zijn op zoek naar oplossingen. Het uiteindelijk doel van de Franse skigebieden is om in 2037 CO2-neutraal te zijn. Dit onder andere door het nachtskiën te stoppen en de liften op een lagere snelheid te laten draaien.

Een lichtpuntje voor Serre Chavelier is dat dit skigebied nu al volledig inzet op het opwekken van eigen energie. Ze gebruiken zonnepanelen, waterkracht en windenergie. De hoop 2023 is dat 30 procent van de energie gegenereerd kan worden uit eigen bronnen.

Stijging skipasprijzen in Frankrijk

Verschillende skigebieden hebben al aangekondigd dat een deel van de extra energiekosten terug te zien is in de skipasprijzen. Een jaarlijkse algemene stijging van enkele procenten is gebruikelijk. Dit jaar zou het kunnen zijn dat de stijging 8 tot 20 procent is. Dit is gesteld door de Beroepsvereniging van Reisbureaus (UPAV).

De officiële prijzen zullen openbaar gemaakt worden zodra er duidelijkheid is over de overheidssteun. De meeste Franse skigebieden wachten dus nog even af. Dit alles met het doel om de prijzen zo laag mogelijk te houden.

Lees ook: Skigebieden in Zwitserland verwachten geen extreme prijsstijging door energiecrisis

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in