Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skigebieden in Zwitserland verwachten geen extreme prijsstijging door energiecrisis

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Skipassen worden hoe dan ook elk jaar duurder, maar in tegenstelling tot de afgelopen berichten wordt er in de skigebieden in Zwitserland geen extreme prijsstijging verwacht. De laatste berichten uit de wintersportgebieden voorspelden wel hele grote prijsverschillen met het afgelopen jaar – er is sprake van een stijging van zeker 10%. Dit is onder andere een gevolg van de energiecrisis.

Een van de oplossingen om de hoge kosten te kunnen compenseren is namelijk het verhogen van de skipasprijzen. Nu blijkt dat echter wel mee te vallen in de skigebieden in Zwitserland voor komend skiseizoen. Ondanks de onzekerheid van een voelbare crisis, zal de prijsstijging van de skipasprijzen in Zwitserland niet zó extreem zijn en nagenoeg gelijk zijn met andere jaren.

Skipasprijzen in grote skigebieden in Zwitserland

Stefan Reichmuth van de Bergbahnen Arosa Lenzerheide vertelt aan de SRF over de skipasprijzen in Zwitserland: “We gaan er op dit moment vanuit dat de prijzen hetzelfde blijven, zeker voor dag- en meerdaagse tickets.” Onder andere grote skigebieden in Graubünden, Oost- en Centraal-Zwitserland plannen geen grote prijsstijgingen voor de skipasprijzen. Ook andere grote skigebieden in Zwitserland zoals Andermatt en EngelbergTitlis kondigen aan dat de prijzen op het niveau van vorig jaar zullen blijven.

Dynamische skipasprijzen

Voor veel grote skigebieden in Zwitserland zoals Flims, Laax en Falera of Davos Klosters gelden dynamische skipasprijzen. Dit betekent dat er geen vaste skipasprijs is, maar dat de prijzen variëren en makkelijk kunnen wisselen, afhankelijk van diverse factoren. Dit hangt af van bijvoorbeeld de weekdag of het weer. Zo zijn skipassen bijvoorbeeld duurder op mooie weekenddagen maar kunnen in rustigere periodes ook heel betaalbaar zijn. En bovendien geldt: wie vroeger de skipas aanschaft, is een stuk goedkoper uit!

Skipasprijzen in middelgrote skigebieden

Volgens de directeur van de Central Switzerland Transport Industry Association (TUZ), Adrian Bühlmann, zijn er enkele middelgrote skigebieden die hun skipasprijzen licht verhogen. Denk hierbij aan een stijging van zo’n 2,5 tot 5 procent voor dagkaarten of abonnementen. Een normale prijsstijging waar de wintersporter eigenlijk ieder jaar mee te maken heeft. Zo is er al bekend dat skigebieden in Oost-Zwitserland de prijzen licht verhogen met twee tot vier Zwitserse Frank per dagkaart. Dit komt omdat de onder andere de skigebieden Flumserberg, Obersaxen Mundaun en Brigels de prijzen al in het voorjaar vastgelegd hebben. Toen hadden ze al gerekend met hogere kosten, alleen niet zo veel als dat nu is voorspeld. Echter zijn de skipasprijzen nog niet voor elk skigebied in Zwitserland voor komend skiseizoen vastgelegd.

Uitzicht-Arosa-Lenzerheide op het dorp Lenzerheide
Onder andere in Arosa Lenzerheide hoef je niet te rekenen op een extreme prijsstijging

Onzekerheid in de skigebieden

Door de onzekerheid proberen de skigebieden zo flexibel mogelijk te blijven. Op dit moment kan nog niet vrijblijvend gezegd worden wat er allemaal gaat gebeuren met de skipasprijzen in de skigebieden in Zwitserland. Komende weken moet er meer duidelijkheid komen. Elk mogelijk scenario wordt uitgewerkt zodat er geanticipeerd kan worden in de toekomst.

Mogelijke oplossingen voor de energiecrisis

Om de kosten van de skipasprijzen laag te houden, wordt er gewerkt aan een plan. Mogelijke oplossingen om het stroomverbruik te beperken zijn het inkorten van de openingstijden van de liften of door skiliften langzamer te laten draaien. Ook is er gekeken naar de mogelijkheden in de horeca. In veel gebouwen kan de verwarming flink verlaagd worden en kan de werking van de verlichting en de roltrappen worden beperkt. Daarnaast denkt men aan het aanpassen van het menu in restaurants, zodat de hoeveelheid ingevroren voedsel beperkt kan worden. Bühlmann is ervan overtuigd dat deze veranderingen geen grote invloed zullen hebben voor de gasten in de Zwitserse skigebieden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in