Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Ruka Ski Resort

Eerste skigebied zonder gletsjer gaat 4 oktober open

Wintersportredacteur

Het skiseizoen van het Finse skigebied Ruka is nog maar net voorbij (9 mei), of de nieuwe seizoensopening is alweer bekend gemaakt. Vrijdag 4 oktober a.s. opent het skigebied haar eerste lift en piste. Dat is best bijzonder als je bedenkt dat Ruka helemaal geen gletsjerskigebied is en maar tot een maximale hoogte van 493 meter reikt. Hoe zouden ze dat doen?

Snowfarming

Geen gletsjer en een maximale hoogte van 493 meter. Het is bijna niet in te denken dat een skigebied met deze kenmerken al op 4 oktober a.s. open kan gaan. Toch is het mogelijk. Ruka ligt ten eerste op het Noordelijk halfrond en ten tweede doet men hier aan snowfarming. Dat is een speciale techniek, waarbij de sneeuw van vorig seizoen onder speciale zeilen wordt opgeslagen. Deze kan dan weer worden gebruikt tijdens het nieuwe seizoen. Natuurlijk moet het niet te warm zijn, maar dat zit in Fins-Lapland wel goed.

Ruim 200 dagen skiplezier

Met een opening zo vroeg in het jaar, kan Ruka een skiseizoen van meer dan 200 dagen garanderen. In 2018/2019 ging het skigebied open op 5 oktober en dicht op 9 mei. Dat zijn maar liefst 217 skidagen. Ruka is een skigebied in Fins-Lapland met 35 pistes, 22 liften en ongeveer 20 pistekilometers. Skiën doe je hier in een indrukwekkend landschap vol met dennenbomen. Naast skiën kun je langlaufen op 250 km aan loipes en tal van andere activiteiten ondernemen. Denk aan hondensledetochten, het Noordelicht spotten en heel veel meer.

Ruka is overigens niet het enige skigebied dat aan snowfarming doet. Ook Kitzbühel garandeert dankzij deze techniek een skiseizoen van ruim 200 dagen.

Sneeuwdonatie

De opgeslagen sneeuw wordt niet alleen gebruik om de eerste piste mee te openen. Het skigebied heeft ook een keer een sneeuwdonatie gedaan aan de dierentuin. Op die manier konden de ijsberen ook in de zomer van de sneeuw genieten. Meer daarover lees je in onderstaand artikel.

Skigebied doneert sneeuw aan ijsberen in dierentuin

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in