Toen mij vorige week werd gevraagd of ik het leuk vond om naar het Zwitserse Zermatt te gaan, zei ik natuurlijk direct volmondig: JA! Het is het dorp van dé Toblerone chocolade-berg, oftewel de Matterhorn, er zijn mooie winkels en restaurants, het is er sfeervol en misschien wel het allerbelangrijkste: je kunt er zomerskiën. Maar toen werd gezegd dat ik daar niet heen ging om de latten onder te binden, maar een berg van ruim 4000 meter te beklimmen, moest ik wel even slikken. Sorry?! Ik? Een berg beklimmen? De 4164 meter hoge Breithorn? Ik vind mezelf af en toe best stoer, ben sportief en houd van bergen, maar dit ging al mijn grenzen te buiten. Maar toen ik hoorde dat we het met alléén vrouwen gingen doen was ik om. We gaan ervoor!
Als onderdeel van de 100% Women Peak Challenge reis ik naar Zwitserland met een grote tinteling in mijn buik. We gaan het gewoon doen, we gaan naar de top van een vierduizender… En dat met alleen maar toffe vrouwen! Ik heb zoiets nog nooit gedaan en eerlijk gezegd had ik ook nooit durven dromen dat uitgerekend ík zoiets zou doen. Maar het is tijd om te bewijzen dat de bergen voor iedereen zijn en dat iedere bergliefhebber dit kan doen. Let’s go!
Het avontuur begint
Een berg van meer dan 4000 meter hoog bereik je niet zomaar dus we verspreiden de klim over twee dagen. Het heerlijke hotel Derby midden in het centrum van Zermatt ruilen we in voor een nacht in een berghut. Bepakt en bezakt, want op zo’n hoogte moet je rekening houden met alle weersomstandigheden en dus genoeg kleding meenemen, lopen we het dorp in om de rest van onze uitrusting op te halen. Die bestaat uit de volgende items: wandelstokken, een harnas, stijgijzers, een ijspickel en een touw. We ontmoeten onze drie berggidsen Caro, Nadine en Lou, uiteraard alleen (power)vrouwen, en we vertrekken naar boven. Met de Matterhorn Express en de Matterhorn Glacier Ride bereiken we in ongeveer een half uur tijd de Klein Matterhorn, dat op 3883 m ligt. M’n nog altijd aanwezige tinteling maakt nu plaats voor kriebels, want ik zie tientallen mensen de bergen afrazen op ski’s. We zijn in een geweldig (zomer)skigebied beland en wat zijn de sneeuwcondities heerlijk! Het is stralend zonnig en koud, dus de pistes liggen er perfect bij. Ik neem me voor om hier gauw terug te komen, maar dan met ski’s onder mijn voeten.
Overnachten in een berghut
In een vrij korte tijd zijn we flink gestegen en om hoogteziekte te voorkomen blijven we even genieten van een koffie met uitzicht op alle skiërs en snowboarders. Zo kan ons lichaam wennen aan het hoogteverschil en acclimatiseren. Omdat onze slaapplek, Rifugio Guide del Cervino, op 3480 m hoogte ligt moeten we eerst dalen en dat is eigenlijk perfect om aan al het materiaal te wennen. We krijgen uitleg en training over het gebruik van de stijgijzers en ijspickel, leren de belangrijkste knopen en oefenen met uitglijden en vallen. In dat laatste ben ik overigens verbazingwekkend goed, dus die kan ik alvast in mijn zak steken ;-). De echte klim naar de Breithorn staat voor de volgende dag op de planning, dus de rest van de dag kunnen we rusten en wennen aan de omgeving. Overnachten in een berghut is een ervaring an sich, want we slapen gezamenlijk in knusse kleine kamertjes en het is vooral allemaal heel praktisch. We zitten hier net over de grens en zijn officieel in Italië, dus we vullen onze buiken goed met kaasjes, hammen en veel pasta. Heel veel pasta. Tijd om het licht uit te doen, want de wekker wordt voor 4:30 uur gezet. Welterusten!
De klim naar de 4164 meter hoge Breithorn
We staan voor dag en dauw op en ik beschouw mezelf over het algemeen meer als avondmens, maar zodra ik naar buiten kijk begin ik meteen aan die zelf-toegeëigende karaktertrek te twijfelen. De zon komt langzaam in roze-oranjetinten achter het bergpanorama vandaan en weet direct een diepe indruk achter te laten. Wauw!!! We trekken al ons materiaal aan en beginnen aan de tocht. Even de statistieken op een rijtje: van de Rifugio (3480 m) klimmen we in een paar uur naar de top van de Breithorn (4164 m). We passeren eerst het skigebied, dat er overigens perfect geprepareerd bij ligt (ja, weer een reden waarom ik dus sowieso terug moet keren), en hoeven daardoor nog niet met touwen aan elkaar vast. Eenmaal boven staat er een straffe wind en besluiten we een extra laagje kleding aan te trekken (statistieken: de teller staat op 7 laagjes). We binden ons aan elkaar vast met touwen, halen de ijspickel tevoorschijn en beginnen aan het het echte gletsjerwandelen. Op weg naar de top!
Haalt ze het of haalt ze het niet?
Een vierduizender beklimmen doe je niet met twee vingers in je neus, want het is een behoorlijke klim. Steilere stukken worden afgewisseld met vlakkere en dat is fijn, want met name door het hoogteverschil is het wat intensiever dan op voorhand lijkt. Door de grote hoogte is er minder zuurstof in de lucht en daardoor lijkt ademen ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Gelukkig worden we goed begeleid, stoppen we regelmatig om even bij te komen, drinken en eten we wat tussendoor en krijgen we goede tips mee. Het laatste stuk zit er namelijk aan te komen en die is het steilste en meest veeleisend. Gaan we het halen? De belangrijkste tip: zet je ene voet voor de andere en je komt er. Echt waar. En dat doen we dus ook. Stap voor stap, voet voor voet, en… WE ZIJN ER! We staan op de top van een vierduizender in Zwitserland en we zijn onoverwinnelijk! Een storm van emoties gevolgd met totale euforie overvalt ons en we voelen ons de stoerste vrouwen van heel Europa. We hebben gewoon een berg beklommen!
Tips voor als je een bergtop wilt beklimmen
Ben je helemaal door de dolle heen van dit verhaal en wil jij ook zo’n ervaring van je bucket list kunnen afstrepen? Dat kan, want de bergen zijn voor iedereen en ook jij kan dit meemaken. Enkele tips voor als je een bergtop wilt beklimmen:
- Ook zonder enige ervaring, zoals ik, kun je een avontuur als deze aangaan. Het is wel belangrijk dat je conditioneel in orde bent en sportief bent. Hoewel het toegankelijker is dan je zou denken, is het wel intensief en is het van belang dat je in vorm bent.
- Heb je zoiets nog nooit gedaan? Sommige bergen zijn moeilijker te beklimmen dan andere. De Breithorn is een relatief ‘gemakkelijke’ berg om te beklimmen en een perfecte locatie voor een eerste vierduizender-ervaring.
- Omdat je vrij snel naar grote hoogte gaat is het aan te raden om een nacht in een berghut te verblijven, zodat je lichaam kan wennen aan het hoogteverschil en je minder of misschien wel geen last krijgt van hoogteziekte.
- Nog geen ervaring in het beklimmen van bergen? Ga op pad met een gids.
- Je kunt de klim die wij hebben gedaan ook halveren, door de lift naar de Klein Matterhorn te nemen en vanaf ruim 3800 meter hoogte naar de top te gaan. Voordat je gaat klimmen is het wel aan te raden even te acclimatiseren in het nabijgelegen restaurant.
- Bij twijfel, DOEN! De gigantische indruk en het gevoel van kracht dat je krijgt van deze ervaring is onuitwisbaar en neem je voor de rest van je leven mee.
Over de 100% Women Peak Challenge
Bergbeklimmen wordt vaak als typische sport voor mannen gezien en daardoor kunnen vrouwen zich terughoudend voelen in het najagen van hun dromen in de bergen. De 100% Women Peak Challenge brengt daar verandering in en motiveert en stimuleert vrouwen om één van hun bucket list dromen af te kunnen vinken. Dit doen ze door beklimmingen te organiseren in een women-only setting. Doel is om tussen maart en oktober 2021 alle 48 vierduizenders in Zwitserland te beklimmen, en met succes: al 46 toppen zijn behaald door vrouwengroepen. Geweldig! Ga jij er ook voor? Klik op onderstaande knop om er meer over te lezen en droom alvast weg bij deze beelden…