Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

De winterbanden moeten er weer onder

Wintersportredacteur

De winter komt eraan de Alpen en waar winterweer is moeten winterbanden onder de auto. Het is weer bijna herfstvakantie en dat is voor sommige Nederlanders het teken om naar de Alpen te gaan. Nu kan het zijn dat er in de vakantie sneeuw gaat vallen en op de wegen waar het winters is heb je dan onderweg je winterbanden nodig.

Winterbanden verplicht

Officieel zijn in Oostenrijk winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april bij winterse omstandigheden. In Duitsland geldt dat winterbanden verplicht zijn bij winterse omstandigheden, ongeacht de periode. Mocht je dus tijdens de herfstvakantie naar de Alpen vertrekken, dan moet je het weerbericht goed in de gaten houden. Zo schijnt de zon, maar als je even niet oplet vallen er dikke vlokken sneeuw naar beneden.

winterbanden

Aangescherpte regels voor winterbanden

Sinds 1 januari 2018 zijn in Duitsland de regels voor winterbanden verder aangescherpt. Voorheen had je nog genoeg aan een M+S symbool op je band, maar deze voldoet nu niet meer. Je moet in Duitsland tijdens winterse omstandigheden voortaan banden onder je auto hebben met het alpine-symbool. Deze banden zijn dan ook speciaal gemaakt voor winterse omstandigheden.

Overgangsperiode

De Duitsers zijn gelukkig wel schappelijk, je hoeft dus niet meteen in de stress te schieten als je over de M+S banden beschikt. Er is namelijk een overgangsperiode. Deze regeling houdt in dat als je voor 1 januari 2018 winterbanden hebt aangeschaft, deze tot en met 30 september 2024 gebruikt mogen worden.

 

Eisen aan een winterband

Je zou zeggen een winterband is een winterband, maar dat is niet het geval. Deze moet namelijk aan een aantal regels voldoen. Naast dat er vanaf 1 januari 2018 een alpine-symbool op moet staan draait het ook om profiel millimeters. Een band met weinig profiel heeft namelijk helemaal geen grip en is dus helemaal niet zinvol. In Oostenrijk eisen ze dan ook een minimale profieldikte van 4 mm. In Duitsland verplichten ze deze dikte niet, maar raden ze deze wel aan.

Mocht je nu nog een paar winterbanden aan willen schaffen dan is het natuurlijk verstandiger om gelijk een paar banden aan te schaffen met het alpine-symbool. Daarnaast kun je het beste een paar nieuwe aanschaffen, zo voorkom je dat je een band aanschaft met te weinig millimeters, dat de band is uitgedroogd of dat er oneffenheden in de band zitten. Wacht ook zeker niet te lang met aanschaffen, het wil namelijk weleens voorkomen dat ze uitverkocht zijn. Je kunt bijvoorbeeld hier je winterbanden aanschaffen voor een goede prijs.

Gevolgen van rijden zonder winterbanden

Je kunt het er natuurlijk altijd op wagen en zonder winterbanden naar de Alpen vertrekken. Dit is echter niet zonder risico’s. Je hebt dan namelijk een grotere kans dat er een ongeluk gebeurd. Op zo’n moment maakt het ook niet uit of jij het ongeluk hebt veroorzaakt, zonder winterbanden ben je altijd schuldig.

Mocht je er zonder kleerscheuren vanaf komen dan heb je altijd nog de kans dat je een boete krijgt. In Duitsland kan de bestuurder dan rekenen op een boete van minimaal € 60,-. Daarnaast krijgt hij een 1 strafpunt. Is de auto niet van de bestuurder dan kan de kentekenhouder ook nog rekenen op een boete van € 75,- en 1 strafpunt.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in