Nieuwsalert per mail ontvangen

De skihelm niet meer weg te denken!

Skihelm bescherm hoofd letselsHet dragen van een helm op de piste is nog nooit zo populair geweest als vorig winterseizoen. Uit de ongevallenstatistieken van 2012-2013 van de Duitse Ski Vereniging is gebleken dat 75% van de volwassen en 95% van de kinderen met een skihelm op de piste te vinden waren. Een positieve trend die dit jaar hopelijk overtroffen zal worden. Door het enorme aanbod aan helmen vragen veel consumenten zich af aan welke eisen een helm moet voldoen.

Dat we een skihelm dragen voor de veiligheid mag duidelijk zijn. Dat hier soms ook fiscale voordelen aan vast zitten is voor vele onbekend. Het bewijs hiervan ligt bij de regionale rechtbank in Munchen waar vorig jaar een zaak plaatsvond tussen twee slachtoffers. Ondanks dat het slachtoffer met de meeste verwondingen niet schuldig was, moest hij 30% van de kosten voor eigen rekening nemen vanwege het niet dragen van een helm. De rechter stelde: “Bij het dragen van een helm had het slachtoffer de verwondingen kunnen voorkomen”. Wanneer hier standaard wetten voor opgesteld worden is nog de vraag, maar dat dit niet lang meer zal duren is een feit.

Gloryfy unbreakable goggleAls we alle argumenten naast elkaar leggen over het niet dragen van een helm blijven er steeds minder tegenargumenten over. Uit de hierboven geschreven case blijkt maar weer dat je zelfs als slachtoffer opgezadeld kan worden met kosten bij het niet dragen van een helm.

Bij het zoeken van een geschikte helm is het belangrijk om te weten hoe groot de omtrek van je hoofd is in centimeters. De maat moet ongeveer een centimeter boven de wenkbrauw opgemeten worden. Ondanks dat elk merk verschillende pasvormen heeft, kan de volgende tabel als algemeen maatstaf genomen worden:

Hoogte

XXXS

XXS

XS

S

M

L

XL

XXL

Hoofdomtrek in centimeters

49-50

51-52

53-54

55-56

57-58

59-60

61-62

63-64

Bij het kiezen van een helm is ook comfort erg belangrijk. In alle omstandigheden moet de helm comfortabel op het hoofd zitten. Belangrijk aandachtspunt hierbij is dat er bij beweging van het hoofd geen wrijving ontstaat tussen de helm en de hoofdhuid/haar. Een te strakke helm is ook niet goed, dus let goed op of er bepaalde drukpunten zijn waar je bij het langer dragen last van kan krijgen.

Het dragen van een ‘normale’ skibril onder een helm is niet ideaal. De pootjes van de helm snijden vaak in de zijkant van je hoofdhuid wat zorgt voor irritaties. Er wordt dan ook vaak gekozen voor het dragen van een Goggle in combinatie met een skihelm. Bij de aankoop dient er dus ook rekening gehouden te worden met de Goggle. Het frame van de bril moet tenslotte passen in de uitsparing van de helm. Om je gezicht zo goed mogelijk te beschermen tegen de kou mag er een kleine gleuf overblijven tussen de skibril en de helm.

Iedere helmt moet na 4 a 5 jaar vervangen worden, ook als hier in jouw ogen niks mee aan de hand is
Laat je goed informeren voor dat je definitief een aankoop doet.

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in