Nieuwsalert per mail ontvangen

De gevolgen van lage luchtvochtigheid

Iedereen kent het gevoel van een rozig gezicht na een intensieve dag skiën of snowboarden. Het berglandschap brengt vaak droge lucht met zich mee, wat er voor zorgt dat de huid sneller uitdroogt. Het is dan ook niet gek dat er dan als eerste gedacht wordt aan het insmeren van de huid. Dit voel je tenslotte als eerste en je wordt er in een skiwinkel het meest op geattendeerd. Toch verdient de neus ook enige aandacht, want droge lucht zorgt er ook voor dat de slijmvliezen in de neus uitdrogen. Wat zijn de gevolgen van lage luchtvochtigheid tijdens de wintersport?

De ideale luchtvochtigheid van een mens ligt rond de 55%. Hoe kouder het wordt hoe minder makkelijk de lucht vocht kan opnemen. Dit houdt in dat tijdens de winterperiodes in de wintersportgebieden de luchtvochtigheid ver beneden deze grens liggen. De gemiddelde luchtvochtigheid ligt namelijk rond de 20%.

Deze lage luchtvochtigheid zorgt er voor dat we de bekende trekkende droge huid krijgen. Daarnaast zorgt het er voor dat de slijmvliezen in de neus uitdrogen wat een bloedende neus kam veroorzaken door korstvorming.

Wat moet je doen om dit te voorkomen?
Uiteraard moet je de huid insmeren om het verschil van 35 procent luchtvochtigheid te overbruggen. Voor de huid is dit een makkelijkere optie dan voor de neus. Door het drinken van veel vocht kan het vochtniveau in het lichaam weer op pijl gebracht worden. Om te zorgen dat de slijmvliezen niet uitdrogen is 35 procent extra vocht toe dienen erg veel. Een oplossing is de spray van A. Vogel die erg makkelijk te gebruiken is op de piste.

De lichaamseigen stof hyaluronzuur legt een beschermend laagje over het neusslijmvlies dat langdurig vocht aan zich bindt en hierdoor helpt uitdroging te voorkomen. Daarnaast bevat het fysiologisch zout dat het neusslijmvlies reinigt en bevochtigt, korstjes verweekt en ingedikt slijm verdunt, waardoor het makkelijker te verwijderen is. De toevoeging van kamille zorgt voor een aangename verzachting van de neus.

Ook op de piste moet je goed voor je lichaam zorgen. Naast voeding is de verzorging van de huid en neus een zeer belangrijk onderdeel.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in