Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

De gevaren op de piste met slechte sneeuwcondities

Wintersportredacteur

Wintersporters staan momenteel te popelen om richting de wintersportbestemmingen te vertrekken en houden daarbij de weersvoorspellingen en sneeuwcondities nauwlettend in de gaten. Dat de omstandigheden in de skigebieden niet ideaal zijn, is wel duidelijk geworden afgelopen week. Ondanks de slechte omstandigheden mogen de hogergelegen skigebieden niet klagen, want hier draaien de sneeuwkanonnen op volle toeren en kan er nog geprofiteerd worden van de sneeuwval van vorige week. Door deze matige omstandigheden zijn de pistes niet in optimale vorm en liggen er een aantal gevaren op de loer.

De skigebieden gaan meestal aan het begin van december open, maar voor de skigebieden is de kerstvakantie de eerste echte test. Zeker nu, omdat veel pistes nog niet open zijn en niet alle skiliften draaien. De pistemedewerkers moeten dan ook creatief zijn met de sneeuw en verplaatsen hopen sneeuw van buiten de piste naar de gemarkeerde gedeeltes. Door deze karige omstandigheden liggen er dus enkele gevaren op de loer, waar wij jullie graag op willen attenderen.

Stenen:
Doordat er nog niet zo veel sneeuw is gevallen moeten de pistes tevreden zijn met een dun laagje sneeuw van circa 20 – 40 cm. Na een drukke skidag zijn alle strak geprepareerde pistes omgetoverd tot molshopen waar af en toe het gras en de stenen de oppervlakte kunnen bereiken. Kijk dus goed naar de kleur van de sneeuw en probeer deze groene gedeeltes te ontwijken. Een steen onder je ski doet niet veel goeds voor je ski’s, maar je kunt er ook hard door vallen.

Riviertjes en beekjes:
Mensen die wel eens in de zomer in de Alpen zijn geweest, weten dat de omgeving compleet verandert wanneer er sneeuw op de weides ligt. Waar je in de winter een prachtig geprepareerde blauwe piste hebt, maakt deze in de zomer plaats voor een wandelroute met een prachtig pittoresk riviertje. Normaal gesproken zijn deze riviertjes en beekjes helemaal gevuld met sneeuw en heb je daar geen last van. Momenteel zijn de sneeuwcondities niet optimaal waardoor veel riviertjes en beekjes nog bloot liggen en voor veel gevaren kunnen zorgen. Blijf dus altijd binnen de aangegeven pistes. De pistemedewerkers kennen de natuur het allerbeste en weten waar de gevaarlijke riviertjes en beekjes stromen. Dat is soms op een meter naast de piste.

Drukte:
De afgelopen weken hebben de skigebieden voornamelijk rust gekend. De matige condities hebben er voor gezorgd dat veel last-minute wintersporters niet richting de Alpen zijn vertrokken, omdat de sneeuwcondities simpelweg te matig waren. Met de kerstvakantie is dit beeld compleet veranderd en zijn de skigebieden helemaal volgeboekt. Het logische gevolg is dat er drukte gaat ontstaan in de skigebieden, helemaal omdat er maar weinig pistes open zijn. Let dus goed op de drukke pistes en neem geen onverantwoorde risico’s.

Snelheid:
Sommige mensen vinden het heerlijk om rustig afdalingen te nemen en er zijn mensen die een enorme adrenaline kick krijgen wanneer zij met een zo hoog mogelijke snelheid van de helling af racen. Die laatste doelgroep moet goed gaan opletten aankomende weken, want de matige sneeuwcondities zorgt voor onverwachtse elementen op de pistes (zie bovengenoemde punten).

Buiten de piste:
Vanuit de skilift lijkt het heel aantrekkelijk om de verse sneeuw buiten de pistes op te zoeken. Dit ziet er namelijk verleidelijker uit dan dat het werkelijk is. De gevaren voor lawines zijn niet zo groot, maar stenen en bomen zijn de risicofactoren. Daarnaast zouden wij je dit niet aanraden, omdat het geen aanrader is voor het behoud van je materiaal.

Doe voorzichtig aankomende weken en doe er je voordeel mee. Laten we hopen dat er snel meer sneeuw komt in de skigebieden zodat we de bovengenoemde risico’s snel kunnen vergeten.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in