Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

De Alpen hebben warme en droge periode voor de boeg

Wintersportredacteur

Vorige week stonden de Alpen nog in het teken van sneeuwval en koude temperaturen. Deze week gaat dit beeld veranderen, want de temperaturen schommelen overdag tussen de 5 en 10 graden en de zon is in overvloed aanwezig. Geen ideale omstandigheden met de kerstvakantie in het vooruitzicht. Maken de skigebieden zich zorgen of komt het allemaal wel goed?

Dit is een vraag die wij veel langs zien komen op het internet. De maand november is voor de skigebieden positief verlopen. In sommige skigebieden meer dan een meter verse sneeuw en de aanhoudende kou heeft er voor gezorgd dat de sneeuwkanonnen volop ingezet zijn. Een goede basislaag was zelfs zichtbaar op een hoogte van 1.400 meter. Als voorbeeld de onderstaande foto van de dalafdaling in Gerlos.

Gerlos Isskogelbahn

Toch zijn de vooruitzichten op dit moment iets minder positief. Een warmtefront heeft de Alpen bereikt en zorgt voor een langdurige warmere en droge periode. Vandaag zijn deze signalen nog niet heel goed zichtbaar, maar vanaf morgen neemt de invloed van de hogedruk in de oostelijke Alpen toe en is de zon in overvloed aanwezig. Hierdoor stijgt de sneeuwgrens naar ruim 2.000 meter en gaat de gevallen sneeuw het zwaar krijgen. Deze weersomstandigheden blijven aanhouden tot minimaal volgende week en moeten we onze hoop gaan vestigen op de periode na 7 december.

We gaan het weer goed in de gaten houden en hopen volgende keer iets positievere weersverwachtingen naar buiten te kunnen brengen. Vlak voor de kerstvakantie worden de temperaturen weer geschat tussen de -5 en -10 en kunnen de sneeuwkanonnen weer volop productie draaien. Zoals het er nu uitziet komt er nog geen neerslag, maar deze voorspellingen gaan wel erg ver vooruit. Bekijk de onderstaande voorspelling voor skigebied Saalbach Hinterglemm:

Screen Shot 2015-12-01 at 11.12.03

De skigebieden maken zich nog geen zorgen, maar hadden uiteraard de voorspellingen iets positiever willen zien. Toch verwachten zij voor de kerstvakantie genoeg sneeuw te hebben om de enorme toeristenstroom te kunnen verwelkomen. We houden jullie uiteraard op de hoogte via onze weerman Hajo, WePowder en Alpenweerman.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in