Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Crowdfunding gestart om Tess Boekhoud (17) te helpen met haar Paralympische droom

© Tess Boekhoud

Wintersportredacteur

Het winterseizoen loopt langzaam op haar einde en daarmee sluiten we ook de Olympische en Paralympische winter af. De Nederlandse atleten hebben op beide Spelen mooie prestaties neergezet en nu is het tijd voor een welverdiende vakantie. Maar niet voor lang, want daarna beginnen de voorbereidingen voor de volgende Winterspelen. Niet alleen voor de huidige atleten, maar ook voor nieuw talent. Onder dat nieuwe talent zit Tess Boekhoud, een zitskiër die als doel heeft gesteld om mee te doen aan de Paralympische Winterspelen 2026. Het verhaal van Tess lees je hieronder.

De droom van Tess

Tess Boekhoud is 17 jaar en is geboren met een open rug. Hierdoor zit ze al sinds haar geboorte in een rolstoel en in het skiën heeft ze haar passie gevonden. En niet zo maar een passie, ze heeft op het moment maar één doel: als zitskiester meedoen aan de Paralympische Winterspelen in 2026. Op het moment stopt ze elke vrije minuut die ze heeft in trainingen in binnen- en buitenland om zichzelf zo voor te bereiden op haar grote moment over 4 jaar. Helaas weten we allemaal dat skiën geen goedkope sport is en daarom is Tess op zoek naar sponsors. Ze heeft inmiddels een crowdunfing actie opgezet om haar Paralympische droom te realiseren. Het geld dat ze hiermee ophaalt gaat naar de trainingsweken in binnen- en buitenland en natuurlijk de benodigde materialen. Wil jij Tess helpen?

Al op haar vierde verslaafd aan skiën

Tess zit dan misschien in een rolstoel, niets is haar te gek. Toen ze 1,5 jaar oud was, had ze haar eerste rolstoeltje en ontdekte zo de wereld om haar heen. Snelheid, heuveltjes, stoepranden, niks ging ze uit de weg. Het zal je dan ook niet verbazen dat ze op haar vierde al in een zitski de berg af kwam. Met haar handen gaf ze aan haar begeleider aan dat het allemaal wel wat sneller mocht. Hier was meteen haar liefde voor wintersport geboren. Na een aantal jaar ‘gewoon’ op wintersport ging ze op zoek naar de volgende uitdaging: wedstrijdskiën.

Lees ook: wat is zitskiën en hoe doe je dit, het verhaal van zitskiër en oud-stagiair Lucas

Start wedstrijdcarrière

De eerste trainingen volgde Tess bij de VGW, Vereniging Gehandicapte Wintersporters, in Oostenrijk. Hier bleek dat ze echt talent had en haar motivatie en enthousiasme voor het skiën was enorm. Kort hierna ontstond ook haar droom om mee te doen aan de Paralympische Winterspelen. Tess bleef trainen en inmiddels heeft ze een beloftestatus en traint ze mee met het talententeam van de Nederlandse Ski Vereniging. Hiermee reist ze een groot aantal keer per jaar naar de Alpen voor sneeuwtrainingen en ook kracht- en conditietrainingen staan op het programma. Afgelopen winter heeft ze verschillende wedstrijden geskied en heeft ze haar eerste Europacup-punten binnengehaald.

Crowdfunding

Als het aan Tess ligt, is het einde van haar wedstrijdcarrière nog lang niet in zicht en gaat ze ook volgende winter weer voor de podiumplekken. Helaas zit er een nadeel aan de wedstrijdsport in het skiën: er hangt een groot prijskaartje aan. Daarom hoopt ze via de crowdfundingactie genoeg geld op te halen om haar kosten volgende winter te kunnen dekken. Elke euro is welkom en helpt Tess een stukje dichter bij haar droom. Via onderstaande button kom je op de crowdfunding pagina, vind je meer informatie over Tess en kun je doneren.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in