Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Code rood in delen van de Alpen door zware regenval

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Aanhoudende regenval zorgt voor ‘code rood’ in verschillende regio’s in de Alpen. Lokaal kan er tot 100 millimeter regen vallen en dit zorgt voor gevaarlijke situaties, vooral in de nabijheid van rivieren. Augustus 2023 eindigt met chaos in de nodige delen van de Alpenlanden. Hulpdiensten krijgen talloze meldingen binnen en moeten massaal uitrukken.

Code rood in de Alpen

In sommige gebieden van de Alpen is het het hele weekend al aan het regenen en daar lijkt ook vandaag geen einde aan te komen. Onder andere in Zwitserland, Noord-Italië, Oostenrijk en Zuid-Duitsland komt de regen met bakken uit de hemel. Veel regen is niet gek in de Alpenlanden, maar de hoeveelheid die nu valt is wel extreem. Het Europese weerstation MeteoAlarm heeft code rood afgegeven voor onder andere Noord-Italië, Zuid-Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

GeoSphere Austria heeft een waarschuwing van niveau 4 (van de 4) afgegeven voor de regio’s Ötztal, Stubaital, Wipptal en een deel van het Zillertal in Oostenrijk. Er is groot risico op modderstromen, aardverschuivingen en overstromingen. In Oostenrijk regent het vooral in Vorarlberg, Tirol, Salzburg en Karinthië de hele dag zwaar.

Hulpdiensten rukken massaal uit

Overstromingen door de regenval en andere incidenten door het noodweer worden in verschillende delen van de Alpenlanden gemeld. Zo werden er bijvoorbeeld vandaag al 2500 brandweerlieden ingezet in Tirol. In de Kronen Zeitung wordt geschreven over een evacuatie van tal van huishoudens in de regio. Ook zijn er problemen bij het treinverkeer door een modderstroom die over de treinrails tussen Gries en Brenner ging.

Ook in Graubünden is er overstromingsgevaar en worden de hulpdiensten massaal ingezet. Tot nu toe zijn het gelukkig maar kleine incidenten, maar aldus Blick kan de rivier de Inn elk moment overstromen. In Beieren raakten er diverse mensen gewond en is er veel schade door omgevallen bomen. In Tagesschau wordt geschreven over de talloze reddingsoperaties in Zuid-Duitsland. Onder andere raakten er 12 mensen gewond bij het opzetten van een biertent in Augsburg, toen de storm losbarstte afgelopen weekend.

De komende dagen

GeoSphere Austria voorspelt pas vanaf woensdag weer een rustiger weerbeeld. De regenval neemt dan af en de bewolking wordt minder. Vanaf donderdag is het deels zonnig en stijgen de temperaturen weer tot boven de 20 graden in onder andere Oostenrijk.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in