Nieuwsalert per mail ontvangen

Carve ski’s? Wat betekent carven eigenlijk?

Eigenlijk wordt er alleen nog maar gepraat over ‘carven’ in de wintersportwereld. Dat is ook niet zo gek, want carve ski’s zijn de enige ski’s die nog verkocht worden. Maar wat zijn carve ski’s en wat is carven? Ik zal het eens proberen uit te leggen.

Carve ski’s

Het verschil tussen traditionele ski’s en carve ski’s zit hem in de vorm. Traditionele ski’s zijn recht in tegenstelling tot de carve ski’s die getailleerd zijn. Door deze taillering maak je met carve ski’s gemakkelijker een bocht dan op de traditionele ski’s. Dat is dan ook meteen de reden dat de traditionele ski’s niet meer op de markt zijn.

carve ski

Als je een ski op de zijkant zet, dan zal de ski de vorm van die zijkant in de sneeuw volgen. Omdat de zijkant van een carve ski gebogen is, dan zal de carve ski een ronding maken. De carve ski wil dus al automatisch de bocht om, terwijl de traditionele ski alleen maar rechtdoor wil. Op een traditionele ski moest je dus veel harder werken om een bocht te maken.

Carven

Dus als je carve ski’s koopt ben je automatisch aan het carven? Niet helemaal. Carven is een techniek in het skiën die gebruikt wordt door ervaren skiërs. Bij het carven gebruik je de zijkanten van de ski’s optimaal. Door de zijkanten de sneeuw in te drukken glijden je ski’s de bocht door. Om de andere kant op te gaan wissel je bij het carven van de ene zijkant naar de andere zijkant van je ski en schuif je geen sneeuw weg zoals bij andere technieken het geval is. Het gevolg is ook dat je enkel twee strepen als spoor achterlaat.

Het carven is niet de makkelijkste techniek om aan te leren, daarom begin je er pas mee als je ervaren bent. Een vrij heldere uitleg van de techniek vind je in de video hieronder. Wil je er zelf aan beginnen? Boek dan een skiles, zodat je jezelf geen verkeerde dingen aan gaat leren.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in