Nieuwsalert per mail ontvangen

AvaTech brengt digitale revolutie in lawine safety

AvaTech introduceerde onlangs hun bedrijf en hun eerste producten. Het bedrijf ontwikkelde een pro-actieve veiligheidstechnologie die de sneeuw in kaart kan brengen en die informatie razendsnel kan delen met de bergcommunity. Met de SP1 en Avanet doet Avatech een zeer goede poging om het off-piste skiën veiliger te maken.

Na zelf vrienden te hebben verloren in lawines vonden de oprichters van Avatech het tijd voor een nieuwe richting in lawine safety. Mede-oprichter en CEO van Avatech Brint Markle: “Wij geloven dat het redden van levens start met het begrijpen van de sneeuw onder onze voeten en het voorkomen van lawines voordat ze ontstaan.” Tot op heden focussen de lawine safety technologieën zich voornamelijk op de periode nadat iemand in een lawine terecht komt. Denk aan de drie-eenheid bestaande uit de pieper, schep en sonde, maar ook aan de lawine-airbag of het Recco systeem. Avatech brengt hier verandering in.

Avatech SP1

 

De SP1 die je hierboven ziet meet de weerstand van de sneeuw als je de sonde de sneeuw insteekt. Zo weet je direct hoe de sneeuw is opgebouwd. Het is daarmee een digitale vervanging van het graven van een sneeuwprofiel, die ruime tijdwinst oplevert. “Wat me normaal gesproken een week tijd zou kosten, doe ik dankzij de SP1 in een dag”, aldus Chris Devito die in Aspen Colorado bij de lawinedienst werkzaam is. Als toevoeging op de SP1 is Avanet ontwikkeld. Via Avanet worden alle metingen gemaakt met SP1’s over de hele wereld inzichtelijk gemaakt op het net en in de smartphone app, zodat iedereen beschikking heeft over de informatie. Hierbij kunnen ook handmatig gegraven sneeuwprofielen worden toegevoegd.

Lawinevoorspellingen worden dankzij deze twee producten een stuk accurater als we de ontwikkelaars mogen geloven. Onder andere pro-skiër Chris Davenport is ambassadeur van de producten en heeft meegeholpen aan de ontwikkeling ervan: “Over 40 jaar kunnen wij terugkijken op deze ontwikkeling en zeggen dat we een sterke positieve invloed hebben gehad op de sport.”

Verwacht wordt dat de SP1 het komende jaar $ 2,249 gaat kosten, maar de early birds kunnen tot 6 oktober 2014 het product pre-orderen voor $ 1,499. Voor meer informatie over Avatech raad ik je aan de verhelderende video te bekijken.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in