Veel Nederlanders trekken ’s winters massaal naar de Alpen voor de wintersport. Meestal rijdt men dan met de auto over de vaak gladde wegen. Een ongeluk zit in een klein hoekje: voor je het weet houd je je auto niet meer onder controle en bots je tegen een andere auto aan. Hoe zit het dan met je autoverzekering?
Dekking in buitenland
Een autoverzekering afsluiten is in Nederland verplicht. Deze autoverzekering geldt voor alle landen die op de ‘groene kaart’ staan. Deze kaart krijg je van je verzekeraar en het is ook zeker aan te raden om deze naar het buitenland mee te nemen. Hiermee kun je als je onverhoopt een ongeluk krijgt, aantonen dat je verzekerd bent. Bij sommige verzekeraars kan je ook nog een aanvullende dekking afsluiten zodat je in het buitenland vervangend vervoer vergoed krijgt als je auto beschadigd is. Verder ben je in het buitenland dus op dezelfde manier verzekerd als in Nederland.
De WA-verzekering vergoedt alleen schade aan de tegenpartij, WA + beperkt casco vergoedt ook schade door diefstal en inbraak, brand en storm en ruitschade, en een allriskverzekering vergoedt daarnaast ook nog schade door vandalisme en schade door eigen schuld. Een autoverzekering afsluiten speciaal voor het buitenland is dus niet nodig.
Schadeafhandeling
Net als in Nederland handel je de schade op een veilige plek af. Als je niet meer verder kunt rijden of er gewonden zijn, moet je uiteraard eerst de hulpdiensten en/of de wegenwacht waarschuwen. Je vult samen met de tegenpartij een Europees schadeformulier in. Vul dit formulier zo compleet mogelijk in. Maak ook foto’s of andere bewijsstukken en noteer kenteken, naam en adres van getuigen. Let er wel op dat de schuld wordt bepaald volgens de regels van het land waarin je bent. Als je allrisk verzekerd bent en niet schuldig aan het ongeval, zorgt je autoverzekeraar ervoor dat jij je geld krijgt. Je hoeft dan dus niet zelf de schade te verhalen. Als de tegenpartij bij een ongeluk doorrijdt of een buitenlandse verzekeraar niets van zich laat horen, kun je soms toch de schade vergoed krijgen door een beroep te doen op het Nederlands Waarborgfonds Motorverkeer.
Winterbanden
In de meeste wintersportlanden zijn winterbanden onder winterse omstandigheden verplicht. Wanneer je geen winterbanden hebt, riskeer je een boete. In Oostenrijk bestaat zelfs de kans dat je auto wordt afgepakt als je door het rijden op zomerbanden een gevaarlijke situatie veroorzaakt. Deze winterbandenverplichting speelt ook een rol bij de aansprakelijkheid. Als je in Duitsland of Oostenrijk bij een ongeval betrokken raakt, wordt er gekeken welke bandensoort je hebt.
Als dit ongeval plaatsvindt tijdens winterse omstandigheden en jij op zomerbanden reed, kun je aansprakelijk worden gesteld voor (een deel van) de schade, ook al was het ongeval niet jouw schuld. Deze aansprakelijkheid zorgt niet voor onverwachtse kosten omdat een WA-verzekering deze aansprakelijkheid gewoon dekt. Als het rijden op zomerbanden heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het ongeval kun je in Duitsland zelfs strafrechtelijk vervolgd worden. In Zwitserland is het niet verplicht om met winterbanden te rijden maar als je bij een ongeluk betrokken raakt kun je ook daar aansprakelijk worden gesteld voor (een deel van) de schade. Om allerlei ellende te voorkomen zijn winterbanden dus erg aan te bevelen.