Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Alles wat je moet weten als je banden laat wisselen

Wintersportredacteur

Wanneer je met je auto de weg op gaat, doe je er goed aan om je banden van tijd tot tijd te controleren. Je banden slijten namelijk alleen al door er mee te rijden en op dem duur zul je ze moeten laten wisselen. En is er weer een nieuw seizoen aangebroken en veranderen de weersomstandigheden? Dan wil je daar ook goed op voorbereid zijn.

Je wilt tenslotte veilig op je bestemming aankomen en op schade aan je auto zit je ook niet te wachten. Om er zeker van te zijn dat je niet wordt overvallen door slijtage of veranderend weer, doe je er goed aan om op tijd je banden te laten wisselen.

Waarom banden wisselen?

Allereerst slijten banden tijdens het rijden. De meeste auto’s hebben voorwielaandrijving, waardoor de voorbanden sneller slijten dan de achterbanden. Met versleten banden is het risico aanzienlijk groter dat je gaat slippen als het wegdek bijvoorbeeld nat is, met alle gevolgen van dien. Het is veilig om tijdig te wisselen. Je hoeft dan niet per se nieuwe banden eronder te laten zetten. Omdat de banden op de aangedreven as sneller slijten dan de andere banden, kun je ervoor zorgen dat de banden gelijkmatiger slijten door tijdig een bandenwissel te doen.

Waarom zomer- en winterbanden?

Als je zomerbanden en winterbanden op tijd wisselt, gaat je bandenset langer mee. Winterbanden geven meer grip bij lagere temperaturen. Het profiel van de banden is zo ontworpen dat het winters weer aan moet kunnen. In de zomer heb je echter een langere remweg met winterbanden. Tot slot zorgen de juiste banden onder je auto er ook voor dat je minder brandstof verbruikt.

Wanneer banden wisselen?

De profieldiepte van je band mag niet minder zijn dan 1,6 mm. Wanneer dit wel zo is, doe je er goed aan je banden te laten vervangen om slipgevaar te voorkomen. Als de profieldiepte minder dan 1,6 mm is, mag je de openbare weg niet op. Daarnaast is het verstandig om te allen tijde een bandenwissel te laten doen na elke 10.000 tot 15.000 kilometer. Dan weet je zeker dat je banden gelijkmatiger slijten. Houd ook de bandenspanning in de gaten. Je banden slijten sneller als de bandenspanning verkeerd is en je hebt een groter risico op een klapband. Controleer dus maandelijks de spanning van de band.

Wanneer zomer- winterbanden wisselen?

Winterbanden zijn bedoeld om meer grip te hebben op nat en glad wegdek. Wanneer de temperatuur onder de zeven graden daalt, kun je het best winterbanden laten plaatsen. Let erop dat winterbanden zijn gemaakt voor lagere temperaturen en dus sneller slijten als het kwik oploopt. Andersom is dit hetzelfde, zomerbanden slijten sneller als het rubber van de banden koud en hard wordt.

Pechhulp

Mocht het nu toch fout gaan en sta je langs de weg met een kapotte auto, dan is het logisch dat je graag snel geholpen wilt worden. Pech onderweg is een vervelende onderbreking van de reis, dus zorg ervoor dat je goede en betrouwbare pechhulp hebt geregeld voordat je de weg op gaat.

Waarop moet je letten?

Er zijn tot slot nog enkele zaken om rekening mee te houden. Als je banden gewisseld moeten worden, wil je natuurlijk wel dat dit door een professioneel bedrijf wordt gedaan waarbij je gegarandeerd bent van goede hulp. Check daarom of het bedrijf dat je benadert al lang bestaat, dit geeft een indicatie van de opgebouwde ervaring. Daarnaast kun je achterhalen wat andere klanten over het bedrijf te zeggen hebben. Zijn de reviews over het algemeen positief, dan biedt dat ook meer vertrouwen. Als laatste is het van belang om te kijken of het bedrijf schappelijke tarieven handhaaft. Is het erg goedkoop, dan is het vaak te mooi om waar te zijn. Kijk dus of er vaste tarieven zijn.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in