Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Alles over de World Cup in Adelboden

finish world Cup Adelboden

© Tourismus Adelboden - Lenk - Kandersteg, swiss-image.ch/Peter Klaunzer

Wintersportredacteur

Ieder jaar reizen de beste skiërs ter wereld af naar het Zwitserse Adelboden om de snelste tijd neer te zetten op de Chuenisbärgli tijdens de World Cup. Het zijn twee spectaculaire wedstrijden op een lastige piste en het is elke keer weer een genot om naar te kijken. Ook dit seizoen staat de World Cup in Adelboden weer op de agenda. Op 8 en 9 januari 2022 staan de slalom en reuzenslalom op de planning. Het is nog even afwachten of het met of zonder publiek is, maar een spannende wedstrijd wordt het sowieso. Meer over deze World Cup en een aantal leuke feiten en cijfers hierover lees je hieronder.

Het bijwonen van een World Cup wedstrijd staat hoog op de bucket list van menig wintersportliefhebber en dat is niet zo gek natuurlijk. De sfeer en de spanning ervaar je nergens anders beter dan in het finishgebied van de wedstrijdpiste.

World Cup Adelboden

De herfst is begonnen en dat betekent niet alleen dat de wintersportvakantie steeds dichterbij komt, ook de World Cup staat op het punt van beginnen. Over een paar weken staan de eerste wedstrijden gepland en daarna kunnen we eindelijk weer genieten van wat wedstrijdactie in de wintersport. Een van de stops in de World Cup agenda is Adelboden, waar een slalom en reuzenslalom op het programma staan. En niet zomaar, de wedstrijden in Adelboden staan bekend als een van de spectaculairste van het seizoen. Dat heeft alles te maken met de piste waar de wedstrijden worden gehouden. Om je vast een kleine impressie van de World Cup te geven, zie je hieronder de recap van afgelopen seizoen. Snap je nu waarom deze wedstrijden zo populair zijn bij het publiek?

Moeilijkste finish van het World Cup circuit

Een van de redenen, of misschien wel de voornaamste reden, waarom de World Cup in Adelboden zo spectaculair is, is vanwege de finish. Het einde van de wedstrijdpiste is namelijk de steilste en moeilijkste van het hele World Cup seizoen. Zodra de skiërs voorbij de ‘Chäla’ zijn, een bepaalde sectie van het parcours, storten ze zich in de ‘Giisbrunni’, het laatste stuk voor de finish. De laatste poort van de slalom staat op een stuk piste met een hellingspercentage van 60% waarna al snel de finishlijn volgt. Daar skiën ze zo richting de jubelende menigte fans die skiër na skiër toejuichen. Zelfs voor de meest ervaren wedstrijdskiërs is en blijft dit een spannende wedstrijd.

Hier is goed te zien hoe steil de finish is… (Foto: © Tourismus Adelboden – Lenk – Kandersteg, swiss-image.ch, Manuel Lopez / mlpz.ch)

Unieke prijs voor de winnaars

Iedere winnaar van een World Cup wedstrijd krijgt een prijs. Sommige skigebieden verzinnen de meest originele prijzen, van een kroon tot een eigen rendier, het kan nooit te gek. Ook in Adelboden hebben ze iets leuks voor de winnaar van de wedstrijd. De snelste skiërs op de slalom en reuzenslalom krijgen namelijk een enorme koebel. Hoe leuk is dat? En iets wat meer typisch Zwitsers is, bestaat er bijna niet toch?!

Tip: lees hier meer over een wintersport in het Berner Oberland.

Leuke feitjes over de Chuenisbärgli piste

De World Cup in Adelboden wordt geskied op de Chuenisbärgli piste, een piste die net zo moeilijk is als het uitspreken ervan. Boven aan de piste staat het officiële starthuis, dat overigens ook open is voor toeristen als er geen wedstrijden zijn, waar de skiërs beginnen aan hun wedstrijd. Een aantal leuke feitjes over de piste zetten we hieronder voor je op een rijtje. Zo heb je wat te vertellen als je straks de wedstrijd zit te kijken.

  • Chuenis, zoals de locals de piste noemen, is een afkorting voor Chuenrad of Konrad. Helaas is niet bekend welke Chueni de naamgever van de piste is.
  • Het parcours op de Chuenisbärgli is opgedeeld in secties, waarvan een aantal een naam hebben gekregen. Niet van beroemdheden, zoals bij sommige andere World Cup pistes het geval is, maar originele veldnamen uit Adelboden. Na de start van de reuzenslalom, de Kanonenrohr genoemd, skiën de atleten via de Schnittenmedli door het Wintertal en langs de Chäla. Daarna volgt het laatste stuk over de Ciisbrunni voordat ze zich in de finish storten, ook wel de Hexenkessel genoemd. De sectie Wintertal dankt haar naam overigens aan het feit dat sneeuw hier bijzonder lang blijft liggen.
  • Het prepareren van de wedstrijdpiste gebeurt met speciale injectiebalken, waarmee elk jaar zo’n drie miljoen liter water in de piste wordt gepompt. Het water onttrekt warmte aan de sneeuw en zorgt ervoor dat deze bevriest. De balken worden met de hand bediend en zorgen voor een natuurlijke manier van pistepreparatie. Hierdoor wordt de sneeuw op de piste nog compacter en harder.
  • Dat de lokale bevolking ook groot fan is van de World Cup in Adelboden, laat een gebeurtenis in 2005 zien. De FIS had gevraagd om een nieuwe stoeltjeslift om de piste te bereiken. Als de oude sleeplift zou blijven, konden de wedstrijden niet meer in Adelboden terugkeren. Om deze nieuwe lift te financieren, kochten de lokale bevolking en gasten symbolisch stukken piste.
  • De World Cup in Adelboden van 2021 wordt ook wel de Ghost Edition genoemd. Het was de eerste keer dat er geen publiek aanwezig was bij de Chuenisbärgli en het was ook de eerste keer dat de andere evenementen tijdens de Internationale Adelboden Skidagen, het evenement waar de World Cup onder valt, niet doorgingen. Er was zelfs een speciale mascotte voor deze editie, Ghosty.
De Chuenisbärgli piste, inclusief steile finish! (Foto: © Tourismus Adelboden – Lenk – Kandersteg, swiss-image.ch)

Tip: bezoek de World Cup Bar in Adelboden

Mocht je ooit in de gelegenheid zijn om de World Cup in Adelboden te bezoeken, of überhaupt in Adelboden op wintersport zijn, bezoek dan zeker de World Cup Bar. Deze vind je in het dorpscentrum van Adelboden. Je kunt er terecht voor een gezellig drankje of een goed glas wijn. Het leuke is dat je hier onder andere de voetafdruk van verschillende wedstrijdskiërs kunt bekijken. Dat is nog eens uniek!

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Made in Bern.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in