Nieuwsalert per mail ontvangen

Aan welke eisen moet een skistok voldoen?

Skistokken - onderdeel ski uitrusting wintersport

Skistokken - onderdeel ski uitrusting wintersportVeel mensen vinden skistokken maar onhandige lange dingen en zien er het nut niet van in. Toch hebben de skistokken een hele belangrijke functie tijdens het wintersporten. Skistokken zorgen er voor dat het lichaam goed in evenwicht kan blijven op de ski’s, het kan zorgen voor laatste redding als je dreigt te vallen, zorgt er voor dat je al klunend vaart kunt houden op vlakke hellingen en ze fungeren als een handige hulpmiddel om te gebruiken als draaipunt bij een bocht. Aan welke eisen moet een skistok voldoen om blessures en verkeerde houdingen te voorkomen?

Gevolgen te kleine skistokken:
De gevolgen van te kleine skistokken is van buiten af direct zichtbaar. Door te kleine skistokken ga je namelijk te ver naar beneden en naar voren leunen. De reden dat je dit doet is, omdat je wil dat je skistokken de sneeuw aanraken. Het gevolg van deze houding zijn onnodige blessures. Waar je het gebruik van korte skistokken wel goed kan gebruiken is op de buckelpistes.

Gevolgen te grote skistokken:
Te lange skistokken zijn ook niet goed voor de houding op de ski’s. Het gevolg van de lange skistokken is dat je te ver naar achteren gaat leunen, waardoor je de controle kwijtraakt op je ski’s. Daarnaast sta je heel recht op je ski’s waardoor je onverwachtse kuilen en hobbels niet goed kan opvangen met je benen.

Om de zekerheid van de skier te waarborgen moet een skistok aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het handvat einde van de skistok moet groter zijn dan de oogkas. Als het einde van het handvat groter is, bestaat het risico dat bij een val je de oogbal naar binnen drukt. Voldoet hij wel aan deze eis, dan is het grootste risico een gebroken oogkas of schaafwonden om het oog heen.
  • Veel skistok merken hebben tegenwoordig kliksystemen waardoor je geen koortjes meer nodig hebt. Het kliksysteem moet bij een val automatisch losschieten. (zie afbeelding)
  • Bij een val mag de skistok niet breken en in splinters uiteenvallen
  • De teller (het ronde element onder aan de skistok die er voor zorgt dat je bij het prikken niet oneindig ver de sneeuw in zakt) moet groot genoeg zijn
  • De punt onder aan de skistok mag niet te scherp zijn zodat je andere skiers geen letsel kunt aan brengen.

Laat je bij de aankoop van skistokken goed informeren over de juiste lengte, soort en merken.

 

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in