Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

60% van de Nederlanders rijdt nog auto na après-ski

Wintersportredacteur

In de après-ski volgt het ene biertje na het andere en ook de schnapps komt geregeld voorbij. De auto pakken na de après-ski is dus voor velen geen goed idee. Toch blijkt uit een onderzoek van Magikalrijden.nl dat 60% van de Nederlanders ‘gewoon’ de auto pakt na het après-skiën.

Alcohol en verkeer gaan niet samen, dat weten we allemaal. In de skidorpen lijkt het echter vaak de normaalste zaak van de wereld te zijn om met drank op achter het stuur te stappen. Dat doen niet alleen de inwoners, maar ook de toeristen, zo blijkt.

Klein stukje

Het onderzoek is gedaan door in de carnavalsvakantie tussen 17.00u en 18.00u mensen te ondervragen die direct uit de après-ski kwamen. Zij wisten van tevoren niet dat het om een verkeersonderzoek ging, om gewenste antwoorden te voorkomen. De meest gehoorde reden dat wintersporters toch de auto pakken is tegenstrijdig. Ze zouden het doen omdat het ’toch maar een klein stukje’ is. Dat kleine stukje zou je dan toch gewoon moeten lopen?

Fikse boetes en celstraf

Zoals je al zou verwachten staan er fikse boetes op alcohol in het verkeer, ook in de wintersportlanden. Maar wat is fiks? In Oostenrijk is het toegestane alcoholpromillage 0,5 promille. Rijden onder invloed wordt er zwaar bestraft met boetes variërend van € 590,- tot € 3630,-.

In Zwitserland is de geldboete tussen 0,5-0,8 promille maximaal € 750,-. Echter boven de 0,8 grens is de geldboete inkomensafhankelijk. Hoe meer je verdient, hoe meer je moet betalen. Frankrijk is nog iets strenger boven een alcoholpromillage van 0,8. Daar wordt per direct het rijbewijs ingenomen voor 72 uur en wordt de auto in beslag genomen als er geen passagier is die wel nog mag rijden. De boete loopt op tot maximaal € 4.500,- en je kunt zelfs nog twee jaar de gevangenis in als je het te bont maakt.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in