Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Satellietbeelden tonen megalawine vanuit de ruimte

Wintersportredacteur

Op 17 juli 2016 kwam er een reusachtige lawine naar beneden zetten in Tibet. Een stroom van ijs en rotsen kwam naar beneden rollen en kostte het leven van negen mensen. De massieve lawine is een van de grootste gemeten ijslawines ooit. Zelfs vanuit de ruimte is het resultaat van de lawine te zien.

De lawinekegel heeft een omvang van 10 vierkante kilometer en is tot wel 30 meter dik. Negen mensen, 350 schapen en 110 jaks in het afgelegen dorpjes Dungru werden gedood door de massa van ijs en steen. De lawine is een van de grootste lawines ooit. De enige lawine van een vergelijkbare omvang is de lawine van de Kolka gletsjer in de Kaukasus in 2002.

De oorzaak van de monsterlawine is onduidelijk. “Dit is nieuw wetenschappelijk terrein,” vertelt glacioloog Andreas Kääb. “Het is niet duidelijk waarom een complete gletsjertong zo af zou breken. We wisten voor de lawine op de Kolka niet eens dat zoiets überhaupt mogelijk was.”

 

Twee verschillende foto’s uit de ruimte laten zien hoe groot de lawine echt was. De eerste foto werd gemaakt op 24 juni door de Landsat 8 satelliet en de tweede op 21 juli door ESA’s Sentinel-2 satelliet. Je kunt je voorstellen dat de lawine alles op z’n weg met de grond gelijk heeft gemaakt.

icefall_oli_2016176ooicefall_sn2_2016203_lrg

Hieronder nog enkele beelden van de situatie kort na de lawine.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in