Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zoveel mensen overleden in Oostenrijk in de bergen afgelopen winterseizoen

© Österreichische Kuratorium für Alpine Sicherheit (ÖKAS)

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Elk winterseizoen overlijden er mensen in de Oostenrijkse bergen. Dit seizoen was daarop geen uitzondering. De cijfers van november tot begin april zijn zojuist kenbaar gemaakt.

Aantal doden rond gemiddelde

De winter is nog niet helemaal voorbij, maar het Österreichische Kuratorium für Alpine Sicherheit (ÖKAS) heeft wel zoals elk jaar al de balans opgemaakt als het gaat om ongelukscijfers. Ze hebben gekeken naar de periode van 1 november tot 1 april en daarin zijn 106 mensen in de bergen om het leven gekomen. Dat aantal ligt net onder het 10-jarig gemiddelde. Onder de doden zijn 86 mannen en 19 vrouwen. Van een persoon is het geslacht niet aangegeven.

Vier Nederlandse doden

Van november tot april overleden vier Nederlanders in de Oostenrijkse bergen. Ook dat is niet veel hoger dan het gemiddelde, dat op drie Nederlandse doden staat. Verreweg het grootste aantal doden (56) stamt uit Oostenrijk, gevolgd door Duitsland (27) en Tsjechië (8). Nederland en Polen sluiten de ’top 5′ af dit jaar met een gelijk aantal doden.

Meeste doden op de piste

De meeste doden zijn ook dit winterseizoen gevallen op de piste of op een skiroute, dat waren er 26. Tijdens een (ski)tour kwamen 20 wintersporters om het leven. Ook kwamen 16 personen om tijdens het wandelen/bergbeklimmen. Wordt er gekeken naar gewonden in de Oostenrijkse bergen, dan komt dit jaar het aantal uit op 5173 personen. Een analyse laat zien dat de hoofdoorzaak van de verwondingen een botsing is. De daarna meest voorkomende oorzaak is vallen, struikelen of uitglijden.

Winter nog niet voorbij

De ongevallen van de maand april, waarbij ook drie Nederlanders zijn omgekomen, laten zien dat de winter nog niet voorbij is. De cijfers over de gehele winter zijn dus hoger dan die in de winterterugblik die de organisatie elk jaar doet van november tot april.

Ben jij wel eens met de banaan naar beneden gebracht?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in