Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Enorme reddingsactie in het Ötztal: drie Nederlandse skiërs overleden door lawine

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

In de Ötztaler Alpen was er een enorme reddingsactie na een natte sneeuwlawine. Vier skiërs kwamen in een lawine terecht, drie daarvan zijn overleden. De overige 13 personen van de groep, inclusief 4 berggidsen, zijn ongedeerd naar het dal gebracht. Het gaat hierbij om een groep Nederlanders, meldt de Oostenrijkse politie.

Lawine in het Ötztal

Op 2200 meter hoogte is er een lawine naar beneden gekomen in het Ötztal, het dal waarin ook de bekende wintersportplaats Sölden ligt. De lawine was 180 meter lang en zo’n 80 meter breed. Vlak bij de Martin Busch Hütte begon de sneeuw te schuiven. Vier Nederlandse toerskiërs zijn betrokken geraakt bij de lawine en meegesleurd. Een wintersporter is overleden onder de sneeuw, een tweede werd gereanimeerd maar is ook bezweken aan zijn verwondingen. Vanmiddag werd bekend dat een derde wintersporter is overleden. De vierde persoon is naar het ziekenhuis in Zams gevlogen. De groep Nederlanders was volgens de politie op pad met vier Oostenrijkse berggidsen.

Niet extreem hoog lawinegevaar

Gisteren is er veel verse sneeuw gevallen. De verse, smeltende sneeuw zorgt voor een fragiel sneeuwdek. Toch was het gevaar niet extreem groot. De lawinewaarschuwingsschaal stond op 2 van de 5 vanochtend in de Ötztaler Alpen. Dit betekent dat het gevaar gematigd is. Experts waarschuwden wel al voor spontane lawines. Naarmate het sneeuwdek opgewarmd werd door de zon, werd de situatie steeds gevaarlijker qua lawines. Vooral op extreem steile hellingen is het risico verhoogd.

Enorme zoekactie

Aan het einde van de ochtend en het begin van de middag hebben de reddingsdiensten met onder andere vijf helikopters en hondenteams gezocht in het gebied naar overlevenden. Alle reddingsdiensten in de regio zijn gewaarschuwd en opgeroepen in actie te komen. Er bestond een groot risico op nieuwe lawines in het zoekgebied. De situatie was dus uiterst kritiek en erg lastig voor de reddingsdiensten. Door middel van het gecontroleerd af laten gaan van lawines is de situatie veiliger gemaakt om de zoekactie voort te kunnen zetten.

Lees ook: hoe lang overleef je onder een lawine?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in