Skigebieden zijn tegenwoordig erg afhankelijk van kunstmatige besneeuwing. Uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel in Vorarlberg blijkt dat skigebieden zo’n 140 miljoen euro mis zouden lopen zonder kunstmatige besneeuwing. Dit jaar is er 9,7 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbouw van de sneeuwvoorzieningen in de skigebieden van Vorarlberg. De voordelen van deze investeringen wegen volgens de Koophandel op tegen de kosten.
Sneeuw in december
Aan het begin van het seizoen is de sneeuwvoorziening het belangrijkst. Wanneer de sneeuwzekerheid bij de seizoenstart goed is, zijn mensen eerder geneigd om voor zo’n skigebied te kiezen. December is de belangrijkste maand voor skigebieden. Wanneer er niet genoeg natuurlijke sneeuw is gevallen, is het essentieel dat ze dit compenseren met technische besneeuwing. Door de kunstmatige besneeuwing is het skigebied minder afhankelijk van de weersomstandigheden. Wanneer een gebied een slechte of geen sneeuwvoorziening heeft, moet het rekening houden met drastische verliezen.
Weinig pistes, weinig gasten
Naast de sneeuwzekerheid zijn er nog meer factoren die leiden tot een keuze voor een skigebied. Wanneer de kwaliteit en het aantal geopende pistes niet voldoende is, kiest men eerder voor een gebied waar dit wel het geval is. De conclusie is dat wanneer er slechts een paar hellingen geopend zijn vanwege een gebrek aan sneeuw, de meeste wintersportfans wegblijven.
[dfp_native_ad]
Invloed op de omgeving
De wegblijvende gasten hebben niet alleen invloed op het welzijn van het skigebied. Het heeft ook een negatieve werking op de skischolen, de winkels en de toeristische voorzieningen. Alleen al de horeca gelegenheden in Vorarlberg moet er dan rekening mee houden dat ze een omzet van 41 miljoen euro mislopen. De direct begunstigde sectoren lopen ongeveer 90 miljoen euro mis en de indirect begunstigde sectoren 50,6 miljoen euro.
Gemoderniseerd
Tegenstanders van kunstmatige besneeuwing vinden dat het energieverbruik hiervan erg hoor ligt. Maar het blijkt dat dit erg overschat wordt. De afgelopen jaren is er een grote ontwikkeling binnen de technologie van sneeuwproductie geweest. Een systeem van sneeuwlanzen gebruikt bijvoorbeeld 80 procent minder energie dan een paar jaar geleden. Daarnaast maakt 85 procent van de skigebieden tegenwoordig gebruik van duurzame energie.
Sneeuwvoorziening draait op volle toeren
De afgelopen week draaien de sneeuwkanonnen in de meeste skigebieden op volle toeren. Ondanks dat er veel sneeuw is gevallen in de Alpen is dit essentieel voor het skigebied. Met behulp van de kunstsneeuw wordt namelijk een basislaag gelegd voor de rest van het seizoen. Wanneer er te weinig sneeuw ligt in de gebieden is de kans aanwezig dat dit, wanneer het warmer wordt, te snel smelt en dat het gebied weer opnieuw kan beginnen. Meer hierover lees je in onderstaand artikel.